Tomaatin tuotanto vähenee puoleen tulevana talvena ‒ ala tyrmää silti rajuimmat ennakoinnit
Osa suomalaisista kasvihuoneviljelijöistä on tehnyt päätöksen olla viljelemättä tänä talvena. Näillä näkymin kotimaisia kasvihuonetuotteita on silti saatavilla läpi talven.Kasvihuoneyritysten suurin kustannuserä on energia. Tästä syystä etenkin sähkön hinnan nousu tekee kasvihuoneyritysten tulevasta talvesta vaikean, tiedottaa Kauppapuutarhaliitto.
”Kotimaisen tomaatin talviviljelystä jää tänä talvena pois tämän hetken arvion mukaan noin puolet normaalista tuotannosta. Kurkulla pudotus on pienempi: arviolta 10–20 prosenttia”, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas tiedotteessa.
Ratkaisu tulee näkymään myös kaupoissa joulu- ja huhtikuun välisenä aikana, Kauppapuutarhaliitto ennakoi. Vaikutus voi ulottua hieman myös esimerkiksi salaattien ja yrttien saatavuuteen, minkä kuitenkin ennakoidaan pysyvän hyvänä. Syy tuotteiden väliseen eroon on se, että tomaatit ja kurkut tarvitsevat enemmän valotusta kuin ruukkuvihannekset.
Kangas tyrmää epäilyt siitä, ettei kotimaista tomaattia tai kurkkua saisi talvella ollenkaan.
”Sellaista tilannetta ei ole tulossa, sillä osa viljelijöistä viljelee näillä näkymin normaalisti ja laadukkaita kotimaisia kasvihuonetuotteita on ympäri vuoden saatavilla”, Kangas sanoo tiedotteessa.
Hän uskoo, että vaikean talven jälkeen alan tulevaisuus on valoisa, koska ilmaston muuttuessa tarvitaan ruuantuotantoa, joka tapahtuu säältä suojassa.
”Suomalaisilla kasvihuoneyrittäjillä on maailmanluokan osaamista ruuan tuottamisesta kontrolloiduissa olosuhteissa. Suomessa saadaan esimerkiksi kurkkua keskimäärin yli 100 kiloa neliöltä, mikä on eniten koko maailmassa”, Kangas muistuttaa.
Kauppapuutarhaliiton mukaan suomalaiset kasvihuoneyritykset ovat kiinnittäneet ahkerasti huomiota ilmastovaikutukseensa viime vuosina.
Ala on Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan pudottanut hiilijalanjälkeään yli 50 prosenttia vuodesta 2004. Tämä on tehty siirtymällä uusiutuviin energianlähteisiin. Tutkimuksesta selviää myös, että esimerkiksi Espanjassa tomaatin vesijalanjälki on 91 kertainen suomalaiseen tomaattiin verrattuna. Tämä johtuu siitä, että Suomessa on paljon vahvemmat ja hyvin uusiutuvat vesivarat kuin Espanjassa ja suomalainen kasvihuoneviljely käyttää vettä vastuullisesti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








