Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Ministeri Leppä uskoo metsästykseen tehoon valkoposkihanhiongelman ratkaisussa – ministeri Mikkosen mukaan häirintää ja ampumista voidaan sallia vain hyvin rajoitetusti

Ympäristöministeriö valmistelee esitystä, jonka tavoitteena on kehittää vahinkojen ennaltaehkäisyä sekä selkeyttää korvauksen myöntämiseen, maksamiseen ja valvontaan liittyviä menettelyjä.
Pasi Leino
Kansalaisaloite, jossa vaaditaan valkoposkihanhien rajoitetun metsästyksen sallimista, oli saanut yli 16 000 allekirjoitusta maanantaihin 19.5. mennessä.

Valkoposkihanhiparvet ovat saaneet aikaan ennen näkemättömän suurta tuhoa syömällä viljeltyjä nurmia Pohjois- ja Etelä-Karjalassa viime päivinä.

Hanhia on laskeutunut alueelle ruokailemaan kenties enemmän kuin koskaan ennen. Ne myös viipyvät pohjoisesta käyvän tuulen ansiosta pitkään.

Maakunnan viljelijät ovat väläytelleet jopa korpilain käyttöönottoa ratkaisuna tilanteeseen.

Tilanteen ratkaiseminen on pääasiassa ympäristöministeriön käsissä, koska kyse on rauhoitetun lajin aiheuttamasta vahingosta.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan hanhien viljelijöille aiheuttamia vahinkoja ei voi pitää kohtuullisina.

"Tiedän, että vahinkoja on monin tavoin yritetty vuosien ajan ennalta ehkäistä, mutta se ei ole osoittautunut mahdolliseksi. Tästä johtuen valkoposkihanhien aiheuttamia vahinkoja on korvattu valtion varoin vuodesta 1991 lähtien."

Mikkonen ottaa kantaa myös valkoposkihanhien häirintään ja ampumiseen. Hän toteaa, että rauhoitetun lajin ollessa kyseessä, häirintää ja ampumista voidaan sallia vain hyvin rajoitetusti luonnonsuojelulailla.

"Mitä tulee poikkeuslupiin, niistä päättää tapauskohtaisesti Varsinais-Suomen ely-keskus, ei ympäristöministeriö."

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) taas uskoo metsästyksen tehoon.

"Tohmajärven poikkeusluvat valkoposkihanhien tappamiseen ovat hyvä päänavaus. Meidän pitää ottaa oppia Ruotsista ja Virosta. Siellä käytössä oleva suojametsästys on työkalu, jonka tarvitsemme. Laji ei ole enää millään lailla uhanalainen, vaan runsastunut. Siksi lintudirektiiviä olisi syytä arvioida uudelleen."

Leppä on saanut hanhiin liittyen paljon viestejä, kuvia ja videoita, ja hanhet vierailivat pari vuotta sitten hänenkin tilansa mailla.

"Ymmärrän hyvin viljelijöiden tuohtumuksen. Hallinnon pitäisi pystyä vastaamaan ongelmaan ripeästi. Korvaukset yksin eivät riitä, on oltava keinoja myös ehkäistä ongelmaa", ministeri sanoo viitaten tekeillä olevaan lakimuutokseen.

"Tilanne ei ole siitä kärsiville viljelijöille mitenkään kohtuullinen. Kukaan ei viljele hanhia, vaan ruokaturvaa, varten."

Leppä aikoo vierailla ensi viikolla Pohjois-Karjalassa tapaamassa viljelijöitä, joita hanhiongelma koskettaa.

Hän pitää hanhien metsästyksen sallimista tavoittelevaa kansalaisaloitetta hyvänä asiana. "Se osoittaa, että huoli on laaja, ja koskettaa myös kaupunkilaisia, vaikka heistä harvalla kyse on elinkeinosta, kuten viljelijöillä."

Osana käynnissä olevaa luonnonsuojelulain uudistushanketta, ympäristöministeriössä valmistellaan ehdotus hallituksen esitykseksi rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta ja ennaltaehkäisystä.

Esityksen tavoitteena on kehittää vahinkojen ennaltaehkäisyä sekä selkeyttää korvauksen myöntämiseen, maksamiseen ja valvontaan liittyviä menettelyjä. Hallituksen esitys annetaan syysistuntokaudella 2020.

Lue lisää aiheesta:

Ministerit Mikkonen ja Leppä vierailevat ensi tiistaina valkoposkihanhien pahimmilla tuhoalueilla Keski-Karjalassa

Viljelijöiden tekemä työ ja tuotantopanokset muuttuvat valkoposkihanhien ulosteeksi – MTK:n johtokunta vaatii, että hanhia on saatava ampua

EU:n jäsenvaltio voisi torjua valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja halutessaan – " ympäristöhallinnolta tahtoa ei tunnu löytyvän"

Jo yli 20 000 allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jolla tavoitellaan valkoposkihanhien metsästyksen sallimista

Katso video: Hanhet syöneet tänä keväänä jo tuhansia hehtaareja rehunurmia – Pohjois-Karjalan viljelijät turhautuneita ja valmiita turvautumaan korpilakiin

Lue lisää

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen

Lintuinfluenssaa löytynyt valkoposkihanhesta myös Helsingissä – ihmisille ei välitöntä vaaraa mutta kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea

Siipikarjaa saa jälleen ulkoiluttaa, tautisuojausta ei pidä unohtaa – vesilintujen kevätmuutto lisää lintuinfluenssariskiä