Erä

Ministerit Mikkonen ja Leppä vierailevat ensi tiistaina valkoposkihanhien pahimmilla tuhoalueilla Keski-Karjalassa

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan tilanteeseen on löydettävä nopeasti ratkaisuja. Mikkonen ei kuitenkaan ota kantaa siihen, mitä nämä ratkaisut mahdollisesti olisivat.
Lari Lievonen
Valkoposkihanhien kasvanut kanta on aiheuttanut valtavaa tuhoa viljelyksille muuttoreittien varrella.

Vihreä ympäristöministeri Krista Mikkonen kertoo MT:lle saapuvansa yhdessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kanssa ensi viikon tiistaina Keski-Karjalaan tutustumaan alueisiin, jotka ovat kärsineet valkoposkihanhien aiheuttamista tuhoista.

"Tiedän, että tilanne on todella hankala niillä alueilla, jotka ovat lintujen muuttoreittien varrella. Sama ongelma on ollut jo vuosia esillä, ja nyt tänä vuonna harvinaisen suurena", Mikkonen kommentoi.

Ympäristöministerin mukaan tilanteeseen on löydettävä nopeasti ratkaisuja.

Mikkonen ei kuitenkaan ota kantaa siihen, mitä nämä ratkaisut mahdollisesti olisivat.

"En osaa tässä vaiheessa vielä sanoa. Tärkeää on, että viljelijät saavat korvauksia niistä tuhoista, mitä on siellä aiheutettu."

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) on vaatinut välittömiä toimenpiteitä ongelmia maatiloilla aiheuttavien valkoposkihanhien vähentämiseksi.

"On myönnettävä poikkeusluvat lintujen metsästämiselle kaikille pelloille, joissa tarvetta siihen on. Joillakin pelloilla lähes koko sato on jo tuhoutunut", Hoskonen sanoo.

Hoskosen mukaan valkoposkihanhien suojametsästys on aloitettava viipymättä.

"Emme voi antaa sadon tuhoutua. Tilanne on nyt semmoinen, että tarvitaan välittömiä toimenpiteitä. Selittelyjen aika on ohi!"

Aiheesta lisää:

Katso video: Hanhet syöneet tänä keväänä jo tuhansia hehtaareja rehunurmia – Pohjois-Karjalan viljelijät turhautuneita ja valmiita turvautumaan korpilakiin

EU:n jäsenvaltio voisi torjua valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja halutessaan – " ympäristöhallinnolta tahtoa ei tunnu löytyvän"

Viljelijöiden tekemä työ ja tuotantopanokset muuttuvat valkoposkihanhien ulosteeksi – MTK:n johtokunta vaatii, että hanhia on saatava ampua

Keskiviikkona illalla kansalaisaloitteen valkoposkihanhien metsästämisen sallimiseksi oli allekirjoittanut yli 20 000 suomalaista

Tohmajärvelle myönnettiin poikkeuslupa valkoposkihanhien ampumiseen – "Viljelyvahinkojen estämiseen ei ole ollut osoitettavissa muuta ratkaisua"

Lue lisää

Kaksi ministeriötä asetti "hanhinyrkin" – valkoposkihanhituhojen ehkäisyyn odotetaan esityksiä kesän loppuun mennessä

Suomalaisten luontosuhde on irrottautumassa reaalitodellisuudesta ja valkoposkihanhet ovat siitä hyvä esimerkki

Hallituksen sisällä täysin eri näkemys valkoposkihanhista – keskusta ja RKP tahtovat pienentää kantaa, vihreät vastustaa

Teknologiajulkaisu: Laserista saattaa olla apua nälkäisien lintujen hätistämiseen pelloilta