
Pensaspavun satokausi on parhaimmillaan, mutta kuluttajat eivät ole kunnolla löytäneet sitä – ”Kurjaa jos viljely sen takia loppuu”
Tuoreverkon pensaspapua on aiemmin myyty 250 gramman pusseissa. Tänä vuonna kokeiltiin, löytäisikö kuluttaja pavut paremmin irtotavarana.Kotimaisen pensaspavun satokausi on nyt runsaimmillaan. Jostain syystä kuluttajat eivät kuitenkaan tunnu sitä löytäneen, kuopiolaisen Tuoreverkon toimitusjohtaja Marjut Soininen kertoo.
Hän pitää tilannetta harmillisena. ”Uusien ravitsemussuositusten mukaan palkokasveja pitäisi olla ruokavaliossa enemmän. Tässä tilanteessa on tosi harmi, jos kotimaisen pensaspavun viljely tyssää huonoon menekkiin.”
Tuoreverkon pensaspapu on aiemmin myyty 250 gramman pusseissa. Tänä vuonna kokeiltiin, löytäisikö kuluttaja sen paremmin irtotavarana.
”Ei se kuitenkaan ole oikein saanut tuulta alleen. On tosi vaikea löytää kaupallisesti järkevää pakkausta.”
Laimea menekki johtaa siihen, että papu seisoo kaupassa ja menee huonon näköiseksi, mikä taas heikentää kysyntää.
Soininen toivoo, että kuluttajat nyt heräisivät papukauteen.
Hän muistuttaa pensaspavun käytön nyrkkisäännöstä: niitä pitää keittää muutama minuutti, jotta mahdollisesti vatsanpuruja aiheuttava lektiini hajoaa.
”Papua voi myös säilöä ja pakastaa”, Soininen vinkkaa. ”Kiehauttaa pitää silloinkin ensin.”
Kuopiossa toimivalla Tuoreverkolla on kolmisenkymmentä sopimusviljelijää ympäri Suomen.
Kulunut kesä on ollut Soinisen mukaan ”ihan OK”. Esimerkiksi salaattia on saatu tasaisesti ja kysyntä on ollut hyvä.
Vain kukka- ja parsakaaleilla on ollut hiukan istutusvaiheen säistä johtuvia ongelmia. Lämmin kausi alkoi hyvin aikaisin ja samalla oli kuivaa. Siksi tarjonnassa on välillä ollut niukkuutta, välillä satoa on tullut hyvinkin runsaasti.
Tuoreverkon kasvivalikoima on vaikuttava. Esimerkiksi kaaleista on tuttujen parsa-, kerä- ja kukkakaalin lisäksi tarjolla vihreää ja punaista kiinankaalia, lilaa ja oranssia kukkakaalia, kääryle-, kyssä- ja lehtikaalia, useanlaisia suippokaaleja ja mustakaalia.
Tuoreverkko markkinoi kotimaisia avomaanvihanneksia ja marjoja keskusliikkeille, horeca-tukuille ja jalostajille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









