MAINOS: Syngenta Nordics A/S

Juurista Voimaa – Viljan tilapeittaus haltuun

Hyvälaatuinen siemen, luotettava ja tehokas peittausaine, sekä huolellinen peittaustyö antavat hyvän pohjan sadonmuodostuksen alkutaipaleelle.

Hyvälaatuinen siemen, luotettava ja tehokas peittausaine, sekä huolellinen peittaustyö antavat hyvän pohjan sadonmuodostuksen alkutaipaleelle. Kun viljan siementen itäminen, orastuminen sekä juuriston kasvu alkuvaiheessa turvataan, luodaan samalla vankka pohja huippusadolle. Ottamalla seuraavat pääkohdat huomioon, rakennetaan hyvä pohja onnistuneelle tilapeittaukselle.

Käy katsomassa vinkit peittaukseen Syngentan Youtube-kanavalta. Katso myös videot suojainten käytöstä ja mitä pitää ottaa huomioon tehdessä seoksia hivenravinteiden kanssa. 

Kaikki alkaa siemenestä - Siemenerän laatu

Puhdistettu, lajiteltu ja elinvoimainen siemen on lähtökohta myös onnistuneelle peittaukselle. Roskista puhdas siemen varmistaa, että peittausaine menee siemenen pintaan. Eikä sitoudu kuoren palasiin, pölyyn tai muihin roskiin. Hyvin tehty lajittelu parantaa erän tasaisuutta ja samalla peittaustulosta. 

Hyvin itävän siemenen elinvoima turvataan peittaukselle ja usein oikein valittu peittausaine vielä parantaa itävyyttä muutamalla %-yksiköllä. Jos itävyys on hyvin heikko jo valmiiksi, niin peittausaine ei pysty nostamaan itävyyttä useita kymmeniä prosentteja kuin poikkeustapauksissa. 

Valitse oikea peittausaine

Jos kylvösiemen on testattu eri kasvitautien osalta, voidaan käytettävä peittausaine valita sen tautitehokkuuden mukaan. Huomioon pitää kuitenkin ottaa, että testauksen jälkeen tiedetään ainoastaan siemenlevintäisten kasvitautien tilanne. Toisen uhan siemenille muodostavat maalevintäiset taudit, joiden määrään vaikuttavat mm. viljelykierto, kasvijätteen määrä ja pellon muokkaustapa. 

Mikäli kylvösiementä ei ole testattu eri tautien osalta tai maalevintäiset taudit ovat esim. kevytmuokkauksen kautta todennäköisiä, kannattaa peittaukseen valita laaja-tehoinen valmiste. Syngentan peittausaineista tällaisia ovat esim. Celest Trio ja Vibrance-tuotteet.

Käy valitsemassa Syngenta valikoimasta sinulle sopivin peittausaine

Peittaustyö tilalla

Vaikka puhdistettu ja lajiteltu siemen olisi jo kertaalleen puhallettu puhtaaksi pölystä. Kannattaa peittauslaitteen alkuun asentaa vielä pölynpoisto. Kun pölyä on mahdollisimman vähän, peittausaine sitoutuu jyvään, eikä pölyyn.

Seuraava vaihe on, kun peittausaine osuu jyvään. Tähän vaikuttaa suuresti oman peittauslaitteen malli. Jos käytössä on perinteinen ruuvipeittain, jossa peittausaine annostellaan jyviin ruuvin sivussa olevan suuttimen tai pelkän letkun kautta, on peittausaineen mukaan hyvä lisätä vettä. Suurempi nestemäärä auttaa peittausainetta leviämään laajemmin jyviin. Esim. Celest Trion mukaan laittaa vettä jopa 2-3 kertaa niin paljon kuin peittausainetta. 

Jos käytössä on luokkaa isompi ja parempi peittauslaite, jossa esim. kartio jakaa jyvät tasaiseksi nauhaksi sylinterin muotoon. Ja peittausaineen levitys tapahtuu pyörivän lautasen kautta lähes hienona sumuna suurelle pinta-alalle jyviä, jonka jälkeen sekoitusruuvi vielä tasaa peittausaineen jakautumisen. Saadaan hyvä ja tasainen lopputulos aikaan pienemmällä nestemäärällä. Tosin tässäkin tapauksessa veden lisääminen parantaa tasaisuutta. 

Muista tehdä myös peittauslaitteen kalibrointi aina ennen kuin aloitat peittauksen ja tarkkaile menekkiä peittaustyön edistyessä. Älä tee peittausta liian kylmissä olosuhteissa. Nykyiset peittausaineet eivät kestä pakkasta kovin montaa astetta ja erityisesti vettä käytettäessä alle 0 °C lämpötiloja tulee välttää. Huomioi että myös siemenen liian kylmä pinta vaikuttaa peittausaineen kiinnittymiseen.

Siementen peittausta suoraan kylvökoneeseen tulee välttää. Märkä siemen juoksee kylvökoneessa huonommin ja kylvökoneeseen tarttuva peittausaine huonontaa juoksevuutta entisestään.

Muista myös oma turvallisuus

Käytä asianmukaisia suojavarusteita. Pölyn vuoksi hyvä hengityssuojain on ehdoton varuste ja roiskeilta suojautumiseen tarvitaan sopivat hanskat, suojalasit sekä muu vaatetus.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä.

Antti Jaakkola
Syngenta Nordics A/S

www.syngenta.fi 

MAINOS: Syngenta Nordics A/S
Lue lisää