Haluatko tienata metsäsi keruutuotteilla? Myös talousmetsä voi saada tarvittavan vientisertifikaatin

Metsänomistaja voi tienata paitsi puunmyynnillä myös myymällä metsänsä antimia. Päijät-Hämeessä vastataan luonnontuotealan kasvuun selvittämällä keruutuotteiden hyödyntämistä.
Kerääjä tarvitsee keruuluvan tuotteisiin, joita ei saa poimia jokamiehenoikeudella.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen puhtaissa metsissä kasvaneilla keruutuotteilla on huima kysyntä maailmalla ja niiden käyttö lisääntyy kotimaassakin. Viennin valttina on luomutuote, jota saadaan kerättyä sertifioiduilta luomukeruualueilta.

Suomalaisille on selvää, että metsiemme marjat, sienet, yrtit ja muut luonnontuotteet ovat ehtaa luomua. Vientiä varten tarvitaan kuitenkin sertifikaatti, joka todistaa tuotteen olevan luomua.

Suomessa on jo maailman suurin sertifioitu luomukeruualue, mutta alueet sijaitsevat pääasiassa pohjoisessa. Vasta viime vuosina eteläiseen Suomeen on saatu ensimmäiset laajemmat luomukeruualueet.

Talousmetsä soveltuu sertifioiduksi luomukeruualueeksi. Torjunta-aineiden käyttö on kuitenkin kielletty. Kiellettyjä aineita ovat metsänhoidossa käytettävät kantojenkäsittelyaine urea ja kemialliset lannoitteet. Jos niitä käytetään, käsitellyt alat ovat poissa sertifioinnista kolmen vuoden ajan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarvittaessa nämä aineet on mahdollista korvata harmaaorvakalla ja tuhkalannoituksella.

Päijät-Hämeessä kartoitetaan parhaillaan taloudellisesti lupaavimpia keruutuotteita, joita alueen metsistä löytyy. Kuusenkerkkiä ja koivunlehtiä voidaan kerätä samalla kun taimikkoa raivataan. Hakkuiden yhteydessä voidaan kerätä pakurikääpää, valuttaa pihkaa ja ottaa männyn kuori talteen.

Metsänomistaja voi hyötyä keruutuotteista keräämällä niitä itse tai myymällä keruulupia. Kerääjä tarvitsee keruuluvan tuotteisiin, joita ei saa poimia jokamiehenoikeudella. Jokamiehenoikeudella saa kerätä marjoja, sieniä ja yleensä ruohomaisia kasveja.

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen toteuttamassa ja EU:n maaseuturahaston rahoittamassa Luomukeruualueilta euroja -hankkeessa selvitetään Päijät-Hämeessä toimivia yrityksiä, jotka haluavat ostaa raaka-ainetta alueelta. Lisäksi tarvitaan kerääjiä, tuotteiden jalostuslaitteistoa ja -tiloja sekä sertifioituja luomukeruualueita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hankkeessa järjestetään kesällä ensimmäiset tiedotustilaisuudet, joissa kerrotaan keruutuotteiden hyödyntämisestä ja luomukeruualueiden sertifioinnista.

 

Kirjoittaja on Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen hankeasiantuntija Luomukeruualueilta euroja -hankkeessa.

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.