Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pohjoiskarjalainen yritys aloitti liimattomien clt-levyjen valmistamisen: Sahatavara tulee 50 kilometrin säteeltä

Kontiolahtelainen Karelia Puutec on käynnistänyt liimattomien clt-levujen myynnin ja saanut ensimmäiset massiivipuisista levyistä kootut pilottirakennukset valmiiksi.
Karelia Puutecin yrittäjä Riku Mantsinen esittelee liimattomasta clt-levystä valmistettua rakennusta yrityksen tuotantotiloissa Kontiolahdella.
Karelia Puutecin yrittäjä Riku Mantsinen esittelee liimattomasta clt-levystä valmistettua rakennusta yrityksen tuotantotiloissa Kontiolahdella.  Kuva: Eppu Niemi

Karelia Puutec Oy on aloittanut liimattomalla tekniikalla valmistettujen clt-levyjen tuotannon Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa.

Yrityksen kehittämät clt-levyt ovat massiivipuisia rakennuslevyjä, jotka kootaan käsityönä mekaanisilla liittimillä. Levyt ovat ristikkäisten puulamellien ansiosta lujia mutta samaan aikaan keveitä.

Puutecin mukaan clt-levyistä on helppo työstää isoja, asennusvalmiita elementtejä, joiden pinta soveltuu sellaisenaan myös osaksi sisustusta. Levyt sopivat erityisen hyvin esimerkiksi saunoihin, aittoihin tai minimökkeihin.

"Koska tuotantomme on pienteollista, se on myös ketterää ja huolellista. Samalla säästyy energiaa ja hiilijalanjälki pysyy pienenä”, kertoo Karelia Puutec Oy:n yrittäjä Riku Mantsinen tiedotteessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Euroopassa liimattomia clt-levyjä käytetään laajasti rakennusalalla. Suomessa tuotantoa on toistaiseksi vähän, mutta tietoisuus liimattomuuden eduista on Puutecin mukaan kasvanut.

Yritys käyttää clt-levyissään vain 50 kilometrin säteeltä tulevaa sahatavaraa. Paikallisuuden takaa Lähipuu-tuotemerkki.

"Tämä on meille tärkeä arvovalinta. Kun raaka-ainetta tai sahatavaraa ei kuljeteta pitkiä matkoja, päästöt pienenevät huomattavasti. Lähialueet hyötyvät taloudellisesti ja saadaan myös lisää työpaikkoja”, Mantsinen sanoo.

Tulevaisuudessa yhtiön tavoitteena on parantaa levyjen työstettävyyttä, kierrätettävyyttä sekä käsiteltävyyttä myös työmaaolosuhteissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tekstiin tehty tarkennus 16.3. klo 10.40.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.