Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsäteollisuus ry: Investoinnit lisäävät nuorten kiinnostusta metsäalan töihin

Yrityslähettiläät esittelevät kouluvierailuilla puusta valmistettavia tuotteita.
Nuorten mielikuvat metsäteollisuuden töistä rajoittuvat usein metsässä tapahtuvaan työhön.
Nuorten mielikuvat metsäteollisuuden töistä rajoittuvat usein metsässä tapahtuvaan työhön. Kuva: Risto Jussila / VL-arkisto

Metsäteollisuuden yhteinen Mahdollisuuksien metsä – Suomen suurin työpaikka -koulukampanja järjestetään marraskuussa viidettä kertaa ja mukana on ennätykselliset 388 koulua. Yrityslähettiläät ympäri Suomen kiertävät kertomassa 9.-luokkalaisille metsäalasta, sen opiskelu- ja työmahdollisuuksista ja tuotteista.

Metsäteollisuus ry:stä kerrotaan, että nuorten mielikuvat metsäteollisuuden töistä rajoittuvat usein metsässä tapahtuvaan työhön: fyysisesti raskas metsurintyö tai itsenäinen motokuskin työ muodostavat kuitenkin vain osan alan työtehtävistä.

Metsäteollisuuden työntekijöistä eläköityy neljännes seuraavan kymmenen vuoden aikana. Eläköityminen yhdessä uusien investointien kanssa luo metsäteollisuuteen työpaikkoja. Nämä mahdollisuudet kiinnostavat myös yläkoululaisia.

Metsäteollisuus ry muistuttaa, että urapolkuja on monenlaisia ja erilaista osaamista tarvitaan. Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten työntekijöistä suurimmalla osalla on tekniikan tutkinto, mutta käytännössä melkein millä tahansa koulutuksella voi avautua ura metsäteollisuudessa. Työtehtäviä on monenlaisia, joten tarvitaan myös paljon erityyppistä osaamista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kouluvierailu tuo työelämän hetkeksi lähemmäs nuoria ja metsäteollisuuden ammattilaiselta kysytäänkin usein kaikkea mahdollista työtehtävien sisällöstä palkkaukseen. Vierailuja pyydetään vuosi vuodelta enemmän. Päivä on varmasti poikkeuksellinen oppitunti nuorille, mutta samalla virkistävän erilainen työpäivä metsäalan ammattilaiselle”, kertoo asiantuntija Paavo Lyytikäinen Metsäteollisuus ry:stä.

Yrityslähettiläillä on mukana tuotesalkku, joka sisältää parisenkymmentä esimerkkiä puusta valmistettavista tuotteista. Tuotteiden laaja kirjo on usein yllätys myös opettajille. Salkku tuotteineen jää koululle oppilaiden työstettäväksi.

”Kenties eniten ihmetystä aiheuttaa sellofaani, ja oppilaat ihmettelevät kuinka puusta saadaan tehtyä läpinäkyvää kalvoa. Uusista tuotteista keskustelua syntyy esimerkiksi puukuitupohjaisista kankaista sekä erilaisista muovia korvaavista käyttömuodoista”, kertoo Lyytikäinen.

Mahdollisuuksien metsä -koulukampanjassa on mukana yhdeksän Metsäteollisuus ry:n jäsenyritystä: DS Smith Packaging Finland Oy, Kotkamills Oy, Metsä Group, Pölkky Oy, Sappi Finland Oy, Stora Enso Oyj, Tornator Oyj, UPM Kymmene Oyj ja Versowood Oy.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.