Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsäkeskus: Tykkylumen tuhoamien metsien hakkuumäärät voivat nousta jopa miljoonaan kuutioon

Tykkylumi kaatoi ja katkoi puita laajoilla alueilla Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa alkuvuodesta. Tykkylumituhojen selvittely jatkuu kesään saakka. Metsäkeskus muistuttaa, että metsänomistajien tulee selvittää tuhot omissa metsissään kevään aikana.
Tykkylumituhoja selvitellään kesään saakka.
Tykkylumituhoja selvitellään kesään saakka. Kuva: Kari Lindholm / VL-arkisto

Metsänomistajat ja metsäalan toimijat ovat jättäneet lumituhoalueilta vilkkaasti metsänkäyttöilmoituksia, Suomen metsäkeskus tiedottaa. Hakkuita on suunniteltu 3 460 hehtaarin alalle.

”Näistä hakkuista kertyy puuta myyntiin noin 300 000 kuutiometriä. Tuhojen selvittely jatkuu kevääseen saakka. Arviona on, että tykkylumen tuhoamien metsien hakkuumäärät voivat nousta jopa miljoonaan kuutiometriin”, sanoo metsätuhojen valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsänkäyttöilmoitusten perusteella tykkylumituhot ovat olleet pahimpia Ylä-Kainuussa Puolangan ja Hyrynsalmen alueilla sekä Pohjois-Nurmeksen ja Kuhmon alueilla. Merkittäviä tuhoja tuli myös Joensuun itäpuolella sekä Nilsiän ja Varpaisjärven alueella.

Metsäkeskus muistuttaa, että metsänomistajien tulee selvittää omissa metsissä olevat tuhot viimeistään keväällä ja huomioida metsätuholain velvoitteet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos vahingoittuneita mäntyjä on yli 20 kuutiometriä hehtaarilla, tulee tuon määrän ylittävä osuus poistaa metsästä viimeistään heinäkuussa hyönteistuhojen torjumiseksi. Kuusella vastaava raja-arvo on 10 kuutiometriä hehtaarilla, ja puunkorjuu tulee tehdä viimeistään heinä-elokuussa.

Metsätuholaki ei koske lehtipuita. Metsänomistaja voi jättää myös yksittäisiä kaatuneita mäntyjä ja kuusia metsään lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Tarkempaa tietoa metsätuholain velvoitteista ja puunkorjuuajoista on Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.