
Talvinuottaus on työlästä ja tuulista puuhaa – Iso-Lamujärven kalastajat palkittiin 300 kilon muikkusaaliilla
Maaliskuun auringonpaiste lämmittää jo, eikä pakkasta ole kuin viitisen astetta, mutta kuusi metriä sekunnissa puhaltava tuuli kiristää pakkasen purevuutta.
Pekka Piippo, Timo Pitkänen ja Martti Luonua ovat olleet aamukahdeksasta saakka Pyhännän Iso-Lamujärvellä viimassa vetämässä nuottaa. Tavoite on saada 100–300 kiloa muikkua.
Kalastuskunnan osakas ja entinen nuottamies Jouko Koskelo sekä hänen poikansa Jussi ja pojanpoikansa Touko lähtevät kalastajille avuksi ja meille oppaiksi.
Muikun nuottaus alkaa moottorisahan pärinällä. Kaksi avantoa tehdään 650 metrin päähän toisistaan järven syvänteeseen.
Sen jälkeen uitetaan köydet veden alla avannosta toiseen. Uitto tapahtuu akkukäyttöisellä, metallisella laitteella, joka kulkee piikkirenkaiden avulla jään alapinnassa.
Piippo ohjaa uittolaitetta ja Pitkänen kävelee jään päällä laitteen mukana. Jään alla uittolaite pitää pompottavaa ääntä.
Toisella avannolla on nuottarumpu merkkinä, johon Piippo tähtää. Pitkänen ja nuottarumpu ovat samassa linjassa, jolloin Piippo tietää, että kohdalle sattuu.
"Se on kuin avotähtäimellä ammuttaisiin", Koskelo selvittää.
Laitteessa on myös luolakoiratutka siltä varalta, että laite eksyy jään alla.…
Köysiin kiinnitetään metallilaatikkoja muistuttavat levittäjät, jotka vetävät nuotan levälleen.
Nuotta on 300 metriä pitkä verkko, jonka molemmat päätylangat eli siulat ovat 150 metriä.
Nuotta on alkupäästä harva, silmäkoko noin 40 millimetriä. Perää kohti se tihenee, ja peräpussissa silmäkoko on vain kahdeksan millimetriä.
"Nuottalangat ovat lähes valkoiset. Kala väistää valkoista, jonka vuoksi se pysyy nuotan sisäpuolella, vaikka alkupäässä se pystyisikin uimaan nuotan lävitse", Koskelo kertoo.
Ja koska valkoinen väri erottuu parhaiten, kun on valoisaa, nuottasaalis paranee kevättä kohti, kun valon määrä lisääntyy.…
Iso-Lamujärven nuottamiehet Pekka Piipon johdolla saivat viime viikolla hyvä muikkusaaliin: 300 kiloa. Kuva: Pekka FaliKun nuotta on uitettu jään alle, sitä aletaan hiljakseen vetää polttomoottorikäyttöisellä kelalla.
Vedossa vierähtää useita tunteja, joten odotellessa on aikaa istuskella nuottarumpua varten rakennetun lämpöeristetyn kopin suojassa ja paistella makkaraa.
Tuulensuojassa ja auringon lämmittäessä pystyy jopa avaamaan hieman haalarin räppäniä.
"Tässä ehtii parantaa maailmaa", Piippo naurahtaa.
Pitkän uran rakennusalalla ja nyt töitä hakevan 61-vuotiaan Piipon mielestä parasta kalastuksessa on hyvät kaverit ja se, että saa raitista ilmaa ja samalla pysyy itsekin kalassa.
Iso-Lamujärven muikku on makoisaa.
Kalastus ei tuo elantoa, mutta kolmikko vetää nuottaa sen verran, että varusteet saa pidettyä kunnossa.
"Harrastus, josta ei tarvitse maksaa", Piippo kuvailee.…
Puolen päivän jälkeen alkaa taas tapahtua.
Levittäjät kiskotaan apuköysien avulla avannosta ja sen jälkeen kaksi kalastajaa alkaa kiskoa käsin nuottaa ylös.
Lopulta pussinperä häämöttää ja avannon pintaan nousee kalaa, jota Luonua alkaa nostaa haavilla laatikoihin.
Suurin osa muikusta on viimekesäisiä, 10–11-senttisiä. Kaikki laatikot täyttyvät, joten saalista tuli muikeat 300 kiloa.
Joukossa on muutamia ahvenia ja puolenkymmentä isoa haukea. Hauet kalastajat noukkivat erilleen ja vievät kotiin.
"Kaikki mitä tulee, syödään", Pitkänen toteaa. Miehiltä ei heru ymmärrystä nuorten suosimalle pyydystä ja päästä -kalastukselle.…
Muikku on parasta tuoreena. Monesti jäälle tulee paikallisia ostamaan kalaa suoraan kalastajilta. Kuva: Pekka FaliNormaalisti jäälle ja rantaan alkaa kerääntyä kyläläisiä muikkua ostamaan, kun he näkevät nuottamiehet järvellä. Nyt tuulinen sää on karkottanut ostajat, Koskelo epäilee.
Ne kalat, mitä ei tuoreena saada myytyä, kalastajat pakkaavat vakuumiin ja pakastavat.
Myöhemmin muikkua myydään esimerkiksi Oulun torilla.
Muikun talvinuottaus on tuttua puuhaa Kuusamossa, josta Iso-Lamujärven kalastajatkin ovat saaneet oppia.
Nuottauksella on pitkät perinteet, mutta tulevaisuus näyttää synkältä. Nuoria jatkajia ei ole näkyvissä.
Päivätyöläisen on vaikea irrottautua päiväksi nuotalle, eikä kalastus täyspäiväisesti elättäisi.…
Muikunpyynnin soisi kuitenkin tavalla tai toisella jatkuvan, sillä muikku on terveellistä lähiruokaa ja suussa sulavan hyvää.
Keittiössä onnistumisen resepti on helppo: Muikut perataan ja huuhtaistaan ja sen jälkeen pyöräytetään lautasella, jossa on kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja ja kolme teelusikallista merisuolaa.
Pannu kuumaksi ja voita paistamiseen. Kylkeen perunamuussia.
Nam!
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat


