Metsänhoitoyhdistyksen kesätyöntekijä Miika Mantere on päässyt tekemään monipuolisia tehtäviä – "Mieleenpainuvinta oli, kun liito-oravat pysäyttivät hakkuut" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Metsänhoitoyhdistyksen kesätyöntekijä Miika Mantere on päässyt tekemään monipuolisia tehtäviä – "Mieleenpainuvinta oli, kun liito-oravat pysäyttivät hakkuut"

Lohjalainen metsätalousinsinööriopiskelija pitää itsenäisestä työskentelystä.
Jarno Mela
Mantere etsii tarkkuus-gps-laitteen kanssa metsänomistajien kadonneita tontinrajoja.

Jo toista kesää Länsi-Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksellä työskentelevä Miika Mantere viettää lähes kaikki työpäivänsä metsässä.

Mantereen työalueeseen kuuluu koko Lohjan seutu, joten ajoa kuukaudessa tulee paljon, jopa 1500–2000 kilometriä.

"Parasta tässä työssä on tehtävien monipuolisuus", Mantere kertoo.

Työntekoon kuuluu monipuolisesti erilaisia maastotehtäviä, sekä jonkin verran toimistotöitä.

"Toimistotyötä on esimerkiksi asiakkaiden kanssa puhelimitse keskustelu, erilaisten karttojen tulostus ja työpäivien suunnittelu. Yhdeksänkymmentä prosenttia työstä on kuitenkin maastossa tehtävää", Mantere listaa.

Mantereen työpäivä voi sisältää esimerkiksi leimikoiden merkkaamista, kuviotietojen päivittämistä sekä myrskytuhojen ja istutuksien tarkistamista.

23-vuotias Mantere opiskelee Lapin ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi. Opintoja on takana jo kaksi vuotta.

Mantere kertookin, että töiden ansiosta on päässyt näkemään, miten koulussa opittu teoria hoidetaan käytännössä.

Suuria yllätyksiä työssä ei ole tullut vastaan, vaan työ on vastannut odotuksia alusta asti. Lisäksi Mantere on nauttinut itsenäisestä työskentelystä.

Yhdeksi mielenkiintoisimmista kokemuksista työssään Mantere kertoo liito-oravien etsintäoperaation.

Eräälle alueelle oli suunnitteilla hakkuu, kun selvisi, että alueella saattaa pesiä liito-orava. Mantere lähti katsomaan aluetta yhdessä ely-keskuksen työntekijöiden kanssa.

Itse liito-oravaa he eivät löytäneet, mutta liito-oravien pesimäpuita ja jätöksiä löytyi useampia. Etsintöjen tuloksena alueen hakkuut peruttiin

"Liito-oravien mahdolliset pesäpuut tunnisti siitä, että niiden alta löytyi jätöksiä ja itse puissa oli useampia pesäkoloja", Mantere muistelee kokemustaan.

Toinen mielenkiintoinen projekti on Mantereen mukaan ollut Rajat auki -projekti, jossa käydään maastossa etsimässä tarkkuus-gps-laitteen kanssa metsätilojen ja tonttien kadonneita rajoja.

"Asiakkaat ovat soittaneet, ja kertoneet etteivät enää tiedä missä heidän tilansa rajat menevät. Olen sitten mennyt selvittämään tilannetta ja merkkaamaan rajoja uudestaan", Mantere kertoo.

Lue myös Kesätöissä-sarjan aiemmat jutut:

Korona siirsi kesätyön Seinäjoelta mökkiaittaan — Saija Papunen päivittää metsävaratietoja mökiltä käsin

Tällaista on kesätyö paperitehtaalla – Sasu Pasanen paljastaa, mikä yllätti eniten

Mikä yllätti työssä?

  • 1. Se, kuinka paljon ajokilometrejä kertyy työn ohessa.
  • 2. Työn rentous, kun saa itse rauhassa suunnitella ja toteuttaa oman aikataulunsa, kunhan työt tulevat tehtyä.
  • 3. Miten hyvin olen viihtynyt myös itsenäisen työskentelyn parissa.

Lue lisää

Riku Kangasniemi viettää kesänsä taistelun eturintamassa jättipalsamia ja muita haitallisia vieraslajeja vastaan – "On ollut hienoa nähdä, miten monia kiinnostaa vieraslajien torjunta”

Aliisa Lindbohm vaihtoi kesäksi alaa ja tuli kesätöihin puiden mittaajaksi hautausmaalle – "Esimerkiksi puun pituuden mittaamiseen käytettävästä hypsometristä en ollut ikinä kuullutkaan!"

Mhy:n korjuupalvelu keskittyy kuituun ja harvennushakkuisiin – "Tarjoamme korjuupalveluamme ensisijaisesti sellaisiin kohteisiin, joissa ei ole kilpailua tai jotka eivät kiinnosta muita"

Liito-oravahallintoa kevennetään, elinpiirin suojelu jäihin