Metsä

UPM kannattavin kolmesta suuresta metsäyhtiöstä – korona iski painopapereihin ja nyt koneita suljetaan tai muunnetaan valmistamaan pakkausmateriaaleja

Elintarvikkeiden, lääkkeiden tai hygieniatuotteiden pakkauksiin käytettävien kartonkien kysyntä on kasvanut poikkeusaikana, mikä näkyi Stora Enson ja Metsä Groupin tulosnumeroissa myönteisesti.
Sanne Katainen
UPM:n tehtaita pidetään maailman tehokkaimpina. Siitä huolimatta UPM:n painopaperien huhti–kesäkuu oli tappiollinen neljännes ensimmäisen kerran viiteen vuoteen: liiketoimintaryhmän liiketulos painui miinukselle 10 miljoonaa euroa.

Kolmesta suuresta metsäyhtiöstä UPM oli selvästi kannattavin vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana sekä liiketulosprosentilla että sijoitetun pääoman tuotolla vertailtuna.

Toiseksi ylsi Stora Enso, ja kolmanneksi jäi Metsä Group, jolle tärkeiden sellutehtaiden liiketulos romahti.

Viime vuoden tammi–kesäkuussa Metsä Groupin sellutehtaat ja sahat tekivät voittoa 206 miljoonaa euroa, nyt tappiota kertyi viisi miljoonaa.

Koronapandemia vaikutti metsäteollisuustuotteiden kysyntään vaihtelevasti.

Erityisesti elintarvikkeiden, lääkkeiden tai hygieniatuotteiden pakkauksiin käytettävien kartonkien kysyntä kasvoi, mikä näkyi Stora Enson ja Metsä Groupin tulosnumeroissa myönteisesti.

Metsä Group hyötyi myös pehmopaperien myynnin merkittävästä kasvusta.

Teollisuuspakkauskartonkien kauppaan korona saattoi vaikuttaa myös kielteisesti, kun pakkauksia tuotteisiinsa tarvitsevien tehtaiden tuotantoa jouduttiin rajoittamaan.

Kovimmin pandemia iski painopapereiden valmistajiin.

Yritysten, toimistojen ja koulujen sulkeminen vähensi tuntuvasti printtimainontaa ja kopiopaperien käyttöä. Ihmiset siirtyivät lukemaan uutisia entistä enemmän verkosta.

Toisella vuosineljänneksellä painopaperien kysyntä laski Euroopassa 32 prosenttia viime vuodesta.

UPM:n tehtaita pidetään maailman tehokkaimpina. Siitä huolimatta UPM:n painopaperien huhti–kesäkuu oli tappiollinen neljännes ensimmäisen kerran viiteen vuoteen: ryhmän liiketulos painui miinukselle 10 miljoonaa euroa. Kuuden ensimmäisen kuukauden tulos säilyi vielä 67 miljoonaa euroa voitollisena.

Painopaperien valmistajat ovat vastanneet jo vuosia jatkuneeseen kysynnän laskuun sulkemalla painopaperikoneita tai muuntamalla niitä pakkausmateriaaleja valmistaviksi koneiksi.

Kun Stora Enso lopettaa syyskuun lopussa hienopaperin teon kahdella koneella Oulussa, poistuu Euroopassa alan kapasiteettia 15–20 prosenttia. Toinen koneista alkaa remontin jälkeen valmistaa aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlaineria.

Norjalainen Norske Skog kertoi kesäkuussa, että se muuntaa kaksi sanomalehtipaperikonetta pakkauskartonkikoneiksi. Myös italialainen Burgo on ottanut vastaavanlaisen askeleen painopapereista pakkausmateriaaleihin.

UPM hyödyntää pakkausten kysynnän kasvua lisäämällä tarrojen sekä erikoispaperien valmistusta.

Saksassa UPM:n Nordlandin tehtaalla iso hienopaperikone muunnettiin erikoispaperikoneeksi.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Räjähdys kytee työmarkkinoilla

Stora Enson yt-neuvottelut päätökseen Veitsiluodossa – tehtaan lopettaminen vie työpaikat 550 työntekijältä

Suomen Yrittäjät ja Koneyrittäjät: Stora Enso polkee maksuaikalakia – maksut koneyrittäjille tuplataan 60 päivään

Metsä Group vahvistaa tutkimus- ja kehitystyötä: kehitteillä 3D-kuitutuotteita Valmetin kanssa