Massiivikoivusta valmistettu Railo-tuoli on vuoden kotimainen huonekalu – muotoilija Juho Pasila ja kalustevalmistaja Puulon Oy suunnittelevat jo jatkoa yhteistyölle - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Massiivikoivusta valmistettu Railo-tuoli on vuoden kotimainen huonekalu – muotoilija Juho Pasila ja kalustevalmistaja Puulon Oy suunnittelevat jo jatkoa yhteistyölle

Suomalainen huonekalu -kilpailulla haluttiin nostaa puun jalostusarvoa sekä saattaa yhteen kotimaiset muotoilijat ja kalusteyritykset.
Kari Salonen
Muotoilija Juho Pasilan ja kalustevalmistaja Puulon Oy:n pinottava Railo-tuoli voitti vuoden suomalaisen huonekalun tittelin. Kuvassa vasemmalta oikealle suunnittelija Juho Pasila, Puulon Oy:n tuotekehityspäällikkö Risto Luoma sekä toimitusjohtaja Jaakko Järvi.

Muotoilija Juho Pasilan ja kalustevalmistaja Puulon Oy:n Railo-tuoli vei voiton Suomalainen huonekalu -kilpailussa.

Pinottava tuoli valmistetaan PEFC-sertifioidusta suomalaisesta massiivikoivusta. Kalustevalmistaja Puulon Oy:llä on tehdas Padasjoella.

Tuomaristo ihastui Railo-tuolissa muun muassa kotimaisen koivun käyttöön ja muotokieleen vaikuttaviin puun työstämisen yksityiskohtiin. Tuoli sai kiitosta myös istuinmukavuudesta. Voittaja sai myös Metsäsäätiön kunniamaininnan.

"Railo-istuin edistää kotimaisen puun käyttöä, nostaa puun jalostusarvoa ja luo uusia, kotimaiseen puuhun perustuvia elinkeinomahdollisuuksia", säätiö kiittelee.

Kotimaisten kalustevalmistajien ja suunnittelijoiden yhteen saattaminen oli yksi Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamo ry:n järjestämän kilpailun päätavoitteista.

Tässä selvästi onnistuttiin, sillä Juho Pasila ja Puulon Oy kaavailevat jo voittajatuolin ympärille kokonaista tuoteperhettä. Myös monet muut finaalityöt ovat menossa suunnittelupöydiltä tuotantoon asti.

Kilpailulla tavoiteltiin myös puun jalostusarvon nostamista, puuta hyödyntäviä uusia tuoteideoita sekä valmistuksen uudistamista muotoilun avulla.

Finaaliin yli 350:stä kilpailutyöstä pääsi 17. Kilpailun palkinnot ja kunniakirjat jaettiin tänään keskiviikkona Tuusulassa.

Toisen sijan kilpailussa nappasi Henri Halla-ahon ja Niemen tehtaiden OLO-konsepti. Kolmanneksi tuli Terhi Tuomisen ja Jitan V. Patelin sekä Soft-Kalusteen Framework -sohva ja nojatuoli. Palkinnoksi kilpailun voittaja sai 15 000, toiseksi tullut 10 000 ja kolmanneksi sijoittunut 7 000 euroa.

Opiskelijoiden sarjan voitti Karolina Nortevan Aava-senkki. Hänen palkintonsa oli 5 000 euroa.

Kilpailun päärahoittaja oli Suomen Metsäsäätiö. Mukana olivat myös ympäristöministeriö, Huonekalusäätiö ja Messusäätiö.

Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman päällikkö Petri Heino toivoo, että valtiot ja kunnat suosisivat kotimaisia kalusteita julkisissa hankinnoissaan.

"Puu on monipuolinen materiaali, josta voidaan tehdä kestäviä tuotteita. Taitavalla muotoilulla ja oikeilla materiaalivalinnoilla luodaan toimivia ja viihtyisiä tiloja. Haastaisinkin julkiset toimijat rohkeasti pohtimaan kotimaisen muotoilun sekä uusiutuvien ja vähähiilisten materiaalien arvoa huonekalu- ja kalustehankintoja suunniteltaessa", Heino sanoo Ornamon ja Puuteollisuusyrittäjät ry:n tiedotteessa.

Juttua päivitetty 11.9. klo 15:26: korjattu Suomen Metsäsäätiö kilpailun päärahoittajaksi.

Lue myös:

Metsäsäätiö on puolustanut metsäelinkeinoa yli 2 100 hankkeella 25 vuoden aikana

Ulkomaisen huonekalun merimatkasta on turha toivoa kilpailuetua suomalaiselle tuotteelle

Habitaren massiivipuupenkkien materiaali valittiin tarkasti – "Laadukas sydänpuumänty hakkaa monet ulkomaiset vaihtoehdot"

Katso uusin video
Lue lisää

Kotimaiset kalustevalmistajat kaipaavat lisää laatukoivua: "Suomi elää puusta, mutta se ei saa olla vain havupuuta"

Stora Enson uuden pääkonttorin ulkoasu paljastui – rakennukseen tulee myös hotelli ja toimitiloja

Korona moukaroi puutuoteteollisuutta – jopa 60 prosenttia alan yrityksistä aikoo lomauttaa henkilöstöään lähikuukausina

Lapin hotellit voisivat olla nykymuotoilun ja visakoivun näyteikkuna maailmalle – "Enää ei riitä porontalja parrun päällä"