Metsä

Teuvo Hakkarainen europarlamentin metsä-äänestyksestä: "Annettiin periksi luontoarvoja ja suojelua tavoitteleville vihreille ja vasemmistolle"

Suomalaisista mepeistä seitsemän olisi toivonut, ettei parlamentin metsästrategia olisi painottunut Petri Sarvamaan esitykseen.
Juha Roininen
"Liekanarua en EU:n taholta metsiin halua", Teuvo Hakkarainen sanoo.

Euroopan parlamentissa kilpaili kuluvalla viikolla kolme vaihtoehtoista metsästrategiaehdotusta.

Vastakkain olivat EU-kriittisen ID-ryhmän "kansallista päätöksentekoa korostava" vaihtoehto, ympäristövaliokunnan kanta sekä Petri Sarvamaan (kok.) valmistelema mietintö, joka hyväksyttiin syykuussa maatalousvaliokunnassa.

Suomen 14 europarlamentaarikosta seitsemän äänesti vaihtoehtoisten metsäraporttien puolesta. Muut seitsemän meppiä äänesti niitä vastaan.

Ympäristövaliokunnan kantaa kannattivat Sirpa Pietikäinen (kok.), Silvia Modig (vas.), sekä vihreiden Ville Niinistö, Heidi Hautala ja Alviina Alametsä.

ID-ryhmän ehdotusta puolustivat sen sijaan perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari.

Metsästrategiasta äänestettiin kahteen kertaan. Ensin äänestettiin vaihtoehtoisista esityksistä, ja sen jälkeen vielä Sarvamaan raportista.

Hakkaraisen mukaan ID-ryhmän esitys olisi tuonut Suomen metsätalouden ominaispiirteitä parhaiten esiin. Koska se kaatui äänestyksessä, Hakkarainen päätyi jälkimmäisessä äänestyksessä kannattamaan Sarvamaata.

"Perussuomalaiset mepit on asetettu maatalousvaliokunnan mietinnön vastustajiin, jota emme ole olleet. Loppuäänestyksessä asetun tukemaan Sarvamaan ehdotusta, koska se on puutteistaan huolimatta metsäsektorin edun mukainen", Hakkarainen valaisee äänestystä.

Hyväksytyssä metsästrategiassa ei Hakkaraisen mielestä painoteta tarpeeksi vahvasti, että jäsenmaat päättävät itse metsistään.

"Sarvamaan mietintöön ilmestyi elementtejä, jotka ovat markkinaehtoiselle toimialalle vieraita. Välimeren alueen maat himoitsevat tukia ja metsätalous ei ole poikkeus. Suomessa metsän uudistaminen on omistajan tehtävä, mutta metsänsä hävittäneissä maissa se halutaan EU:n rahoittamaksi. Tukien kääntöpuolena on aina valvonta ja sääntely."

Hakkarainen on ollut mukana oman EU-ryhmänsä kannanmuodostuksessa ja kertoo tehneensä valmistelun aikana rakentavaa yhteistyötä Sarvamaan kanssa. Sarvamaa antoi kuitenkin nyt periksi luontoarvoja, suojelua ja EU:n toimivaltaa tavoitteleville vihreille ja vasemmistolle, hän jatkaa.

"Koko valmisteluprosessissa tuin suomalaista käytännöllistä näkökulmaa ja osaltani loin painetta siihen, että lopputuloksesta tuli hyväksyttävissä oleva. Vihreät saivat paljon vaatimuksiaan mietintöön."

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa se ottaa kantaa siihen, millainen EU:n tulevan metsästrategian pitäisi olla. Se toimii tausta­raporttina komission vastaavan strategian valmistelulle.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk.) on tyytyväinen lopputulokseen.

"Parlamentilla on nyt kanta, jossa tunnustetaan kestävän metsätalouden ja puun monipuolisen käytön ilmastohyödyt. EU:n komissio ei voi tätä sivuuttaa metsästrategian päivityksessä ja tulevissa lakialoitteissa."

Samaa mieltä on myös Mauri Pekkarinen (kesk.), joka valmisteli metsälausuntoa Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

”Mielestäni on tärkeää, että parlamentin enemmistö tunnustaa, että metsäpolitiikka tulee jatkossakin pitää kansallisessa päätöksenteossa, eikä unionilla ole siihen oikeusperustaa”, hän sanoo.

"Euroopassa aletaan ymmärtää biomassan mahdollisuudet uusissa, puhtaissa tuotteissa, biokuiduissa ja monessa muussa. Toivon, että komission tuleva metsästrategiesitys ottaa vahvasti huomioon parlamentin linjaukset."

Lue myös:

Kestävän metsänhoidon tiedostava raportti hyväksyttiin europarlamentissa – "Onnistuimme torppaamaan vaihtoehtoiset esitykset"

Sarvamaa haluaa muuttaa EU-komission metsänäkemyksiä – "Jos keskustelua ei käännetä, metsistä saatava hyöty tukahdutetaan"

Hakkarainen ja Huhtasaari kansallistaisivat maatalouspolitiikan ja irrottaisivat metsät EU:n toimivallasta – "Ei niiden tartte antaa neuvoja, miten meidän pitää pohjoisessa elää"

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Keskisuomalaiset europarlamentaarikot ennakoivat uutta metsävääntöä EU:ssa: "LULUCF-asetus avataan uudelleen, kun ilmastopolitiikka tiukkenee"

Ruuan tuotannon turvaaminen tärkeintä

Mauri Pekkarinen: "Kun Marjatta Väänänen nousi ylös ja kertoi näkemyksensä, niin kuulijat sananmukaisesti kuuntelivat"

Järjestö: Heidi Hautala, Nils Torvalds ja Elsi Katainen poliittisesti vaikutusvaltaisimmat suomalaismepit