MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Metsä

Kestävän metsänhoidon tiedostava raportti hyväksyttiin europarlamentissa – "Onnistuimme torppaamaan vaihtoehtoiset esitykset"

Hyväksytty metsästrategia ottaa kantaa siihen, millainen EU:n tulevan metsästrategian pitäisi olla.
Kari Salonen
Sarvamaan raportissa on mukana kestävä metsänhoito.

Enemmistö Euroopan parlamentin jäsenistä kannatti Petri Sarvamaan (kok.) valmistelemaa metsästrategiaa. Viimeinen äänestys aiheesta järjestettiin keskiviikkona etäyhteydellä.

Sarvamaan raportti hyväksyttiin jo syyskuussa Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa, mutta nyt se sai taakseen myös enemmistön kaikkien poliittisten ryhmien mepeistä. Metsästrategia hyväksyttiin äänin 462 puolesta, 176 vastaan ja 59 tyhjää.

Metsästrategiaäänestys järjestettiin kahdessa eri osassa. Tiistaina mepit äänestivät kahdesta vaihtoehtoisesta raportista Sarvamaan mietinnölle: vihreiden ja vasemmiston valmistelemasta esityksestä sekä EU-kriittisen ID-ryhmän raportista. Molemmat kuitenkin kaatuivat.

”Onnistuimme torppaamaan vaihtoehtoiset esitykset metsästrategiaan. Ne aiheuttivat kahinaa viimeiseen saakka parlamentin sisäisissä keskusteluissa", Sarvamaa kertoo.

Suomalaisista mepeistä vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kannattivat vaihtoehtoisia esityksiä.

Keskiviikkona mepit äänestivät vielä jäljelle jääneestä ehdotuksesta, eli Sarvamaan mietinnöstä.

Tässä äänestyksessä vihreiden ja vasemmistoliiton suomalaismepit – Alviina Alametsä, Heidi Hautala, Ville Niinistö ja Silvia Modig – äänestivät Sarvamaan raporttia vastaan ja Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Laura Huhtasaari (ps.) äänestivät tyhjää. Muut suomalaiset europarlamentin jäsenet antoivat äänensä Sarvamaan metsästrategialle.

"Kun luonnon monimuotoisuus nähdään alisteisena metsien talouskäytölle, ollaan todella kaukana oikeasta kestävästä metsienkäytöstä. Mietinnössä annetaan ymmärtää, että metsien kestävän käyttö toteutuu, kun siihen isketään leima 'Sustainable Forest Management'", Hautala kritisoi.

Sarvamaa kuvailee neuvotteluja haastaviksi. Mepeillä on metsistä vaihtelevia mielipiteitä, ja keskustelut ovat kulminoituneet siihen, pitäisikö metsät nähdä ennemmin monimuotoisuuden vai talouskäytön kannalta. Suomalaisille metsäalan toimijoille on ollut tärkeää, että kestävä metsänhoito ja biotalous tuodaan mukaan metsäkeskusteluun.

Hyväksytty raportti nostaakin esiin painotuksia kestävän metsänhoidon, ilmaston, luonnon monimuotoisuuden sekä biotalouden näkökulmista, Sarvamaa kertoo.

”Kaikilla on mielipiteensä annettavanaan, mutta olisi tärkeää edetä faktat edellä ja pitää järki näpeissä. Olen yrittänyt painottaa, että luonnon monimuotoisuuden edistäminen on välttämätöntä terveiden ja resilienttien metsien kannalta, mitkä taas ovat edellytyksenä toimivalle biotaloudelle ja näin ollen myös elintärkeille työpaikoille. Meidän on tarkasteltava metsiä kokonaisuutena, eikä ainoastaan yhdestä näkökulmasta."

Euroopan komission on tarkoitus julkaista EU:n uusi metsästrategia alkuvuodesta 2021. Parlamentin kanta toimii pohjana komission valmistelulle.

”Voimme nyt lähettää vahvan poliittisen viestin komissioon metsästrategian valmistelua varten: kestävä metsänhoito ja biopohjainen kiertotalous ovat ratkaisun avaimia nyky-yhteiskunnan haasteisiin vastaamisessa”, Sarvamaa summaa.

Lue myös:

Näin suomalaiset europarlamentaarikot äänestivät tärkeästä metsäpäätöksestä: vihreät ja perussuomalaiset ajoivat omia esityksiään Sarvamaan pohjaesityksen tilalle

Katso uusin video
Lue lisää

Sarvamaan mietintö on järjen voitto

Teuvo Hakkarainen europarlamentin metsä-äänestyksestä: "Annettiin periksi luontoarvoja ja suojelua tavoitteleville vihreille ja vasemmistolle"

Näin suomalaiset europarlamentaarikot äänestivät tärkeästä metsäpäätöksestä: vihreät ja perussuomalaiset ajoivat omia esityksiään Sarvamaan pohjaesityksen tilalle

"Vihreitä arvoja painottava" metsämietintö kaatui parlamentin äänestyksessä – Petri Sarvamaan valmistelema raportti saamassa enemmistön