Metsä

UPM kannattavin kolmesta metsäyhtiöstä alkuvuonna – Metsä Group ja Stora Enso tekivät pakkauskartongeilla tulosta, UPM tarroilla ja erikoispapereilla

Sellutehtaiden tulokset ovat romahtaneet viime vuodesta ja koronapandemia iskenyt kovimmin painopaperien kysyntään.
Jarkko Sirkia
UPM säilytti kärkipaikkansa kolmen suuren metsäyhtiön kannattavuusvertailussa.

UPM oli kannattavin kolmesta suuresta metsäyhtiöstä tammi–syyskuussa sekä liiketulosprosentilla että sijoitetun pääoman tuotolla vertailtuna.

UPM:n liiketulos liikevaihdosta oli 10,9 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto 8,5 prosenttia.

Stora Enson liiketulosprosentti 8,3 oli parempi kuin Metsä Groupin 7,4.

Metsä Groupin sijoitettu pääoma tuotti 7,0 prosenttia ja Stora Enson 6,8 prosenttia.

Kannattavuudessa kaikki jäivät kauas tavoitteistaan.

Kolmesta viimeisenä alkuvuoden tulosnumeronsa torstaina esitelleen Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä totesi, että kolmannen vuosineljänneksen liiketulos pitäisi olla lähes kaksinkertainen, jotta tavoitteeseen olisi ylletty.

Metsä Group teki tulosta pakkauskartongeilla ja pehmopapereilla. Konserni on maailman suurin markkinahavusellun tuottaja, mutta tänä vuonna ei sellusta ole ollut tuloksen teossa apua.

Sellutehtaiden tulokset ovat romahtaneet viime vuodesta hintojen laahatessa pohjalukemissa.

Koronapandemia on lisännyt kartonkien kysyntää erityisesti elintarvike- ja lääkepakkauksiin. Toisaalta kysyntä ylellisyystuotteiden pakkauksiin on heikentynyt.

Metsä Groupin tuotteista pehmopaperien tulos parani alkuvuonna selvästi, kun kotitalouksissa niiden kulutus kasvoi. Hotelleissa ja ravintoloissa sen sijaan pehmopapereita käytettiin vähemmän.

Stora Enso teki hyvää tulosta heinä–syyskuussa pakkauskartongeilla, puutuotteilla ja metsäomaisuudellaan.

Sen sijaan painopaperien tuotanto on ollut alkuvuonna yhtiölle selvästi tappiollista, kun koronapandemia on leikannut niiden kulutusta jyrkästi.

Toimitusjohtaja Annica Bresky laski, että yhtiön liiketulosprosentti oli ilman paperidivisioonaa kolmannella neljänneksellä 11,8 prosenttia, paperidivisioona mukaan luettuna se jäi 8,4 prosenttiin.

Painopaperien osuus Stora Enson liikevaihdosta laskee selvästi alle 20 prosenttiin, kun paperin valmistus loppuu Oulussa kahdella ja Hylten tehtaalla Ruotsissa yhdellä koneella.

Oulun tehtaan toinen paperikoneista alkaa valmistaa pakkauskartonkia vuodenvaihteessa.

UPM sulkee Kaipolan paperitehtaan joulukuun puoliväliin mennessä. Ranskassa Chapellen tehdas suljettiin kesällä ja Shottonin tehdas Walesissa on myynnissä.

Painopaperien osuus muodostaa yhtiön liikevaihdosta edelleen 30–40 prosenttia.

Vaikka UPM:llä arvioidaan olevan alan tehokkaimmat koneet, painopaperien tuotanto vajosi toisella vuosineljänneksellä 10 miljoonaa euroa tappiolle. Kolmannella neljänneksellä niiden tulos oli 19 miljoonaa voitollinen.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen totesi, että painopapereilla tienattu euro on yhtä arvokas kuin muilla tuotteilla hankittu.

UPM ei tee kartonkeja, mutta valmistaa tarroja ja erikoispapereita, joita käytetään pakkauksiin.

Tarrat, erikoispaperit ja energia tekivät kolmannella vuosineljänneksellä edelleen hyvää tulosta.

Katso uusin video
Lue lisää

Metsä Group pyörittää pomokarusellia – Äänekosken biotuotetehtaalle ja Rauman sellutehtaalle uudet johtajat

Metsä Group uusii wc- ja talouspaperia valmistavan koneen Mäntässä – paperista tulee entistä pehmeämpää ja lujempaa vähemmällä energialla

Sellu ja sahatavara kohti parempaa – metsäteollisuuden ensi vuoden näkymät varovaisen lupaavia

Pala Suomen uljasta metsäteollisuushistoriaa vaikenee pian – MT vieraili Jämsässä Kaipolan paperitehtaalla, joka toi leivän yli 60 vuoden ajan sadoille perheille