Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Suomalaismepit tapasivat EU:n vaikutusvaltaisen metsäpäättäjän – "Hän listasi syitä, miksi huomattava osa metsistä on niin huonossa kunnossa"

Petri Sarvamaa piti tapaamista komissaarin kanssa myönteisenä. Asiat pysyivät yleisellä tasolla, eikä yksityiskohtiin päästy, hän kertoo.
Kuvat: Maria Miklas, Aurore Martignoni / EU, Kuvakaappaus Twitteristä / Kuvitus: Juho Leskinen
Petri Sarvamaa piti komissaari Frans Timmermansin tapaamista myönteisenä.

Europarlamentaarikot Petri Sarvamaa (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.) tapasivat torstaina Euroopan komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin.

Timmermans vastaa ilmasto- ja ympäristölainsäädännöstä Euroopan komissiossa, ja hänen tontilleen kuuluvat myös metsäasiat.

Tapaamisen tarkoituksena oli lisätä komissaarin ymmärrystä siitä, että hyvin hoidetuilla metsillä on suuri potentiaali ilmastonmuutoksen torjunnassa. Riskinä on, että ympäristöarvot jyräävät taloudellisten seikkojen yli, kun metsiin liittyvää lainsäädäntöä valmistellaan.

"Olen saanut paljon huolestuttavia viestejä komission valmistelusta: komissio pyrkii tarkastelemaan metsiä lähinnä yksipuolisesti nielujen näkökulmasta. Timmermans on noussut keskeiseen rooliin ja hänellä on näpeissään koko valmistelu. Siksi tapaaminen oli tärkeä", Sarvamaa sanoo MT:lle.

Sarvamaan mukaan Timmermans ymmärsi metsien erityisen tärkeän roolin Suomelle. Metsien hyvän hoidon tiedostamisessa on silti vielä opeteltavaa.

"Haluan ajatella positiivisesti, että hän on erittäin kokenut tekijä, enkä halua uskoa, että hän ajaisi jääräpäisesti kovin mustavalkoista keinovalikoimaa komission lainsäädännöissä. Hän on tietoinen jäsenvaltioiden näkymistä."

Asiat pysyivät keskustelussa yleisellä tasolla. Hiilinielujen laskukaavoista – jotka ovat Suomelle tärkeitä tulevan ilmastolainsäädännön myötä – ei tapaamisessa väännetty, vaan yleisesti metsien hoidosta. Mukana oli Sarvamaan ja Heinäluoman lisäksi myös espanjalainen meppikollega.

"Hän kuitenkin listasi syitä, miksi huomattava osa metsistä on niin huonossa kunnossa. Esiin tulivat ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus ja tuhot. Listaan ei sisälly ymmärrys, että suurin yksittäinen syy, miksi metsät ovat niin huonossa kunnossa, on metsänhoidon puute."

Komissiolta odotetaan keväällä ja kesällä useita lainsäädäntöaloitteita, jotka vaikuttavat metsiin. Komissio julkaisee EU:n metsästrategian, sekä uudistaa ilmasto- ja energialakinsa.

Timmermans sanoi saaneensa viestiä pääministeri Sanna Marinilta (sd.) sekä Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniltä, Sarvamaa kertoo.

"Nähtäväksi jää, pitääkö Timmermans sanansa suomalaisen kestävän metsätalouden näkökulmasta EU:n metsiin vaikuttavissa politiikoissa."

Sarvamaa esitti Timmermansille myös kutsun tulla Suomeen. Hän epäilee, että komissaarin maailmankuva avartuisi merkittävästi, koska nyt Timmermanssin puheissa esiin nousivat faktat lähinnä belgialaisista metsistä. "Timmermans sanoi tuntevansa metsät ja olevansa metsästäjän poika."

Timmermans tunnetaan vahvoista mielipiteistään erityisesti metsien monimuotoisuuteen liittyen.

Hänen kabinettipäällikkönsä on entinen työväenpuolueen poliitikko ja ympäristöjärjestö Greenpeacen aiempi kampanjapäällikkö Diederik Samsom. Hollantilainen Samson työskenteli Greenpeacella useissa eri tehtävissä vuosina 1995–2001, kunnes siirtyi politiikkaan.

”On äärimmäisen tärkeää, että metsien taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys huomioidaan tasapuolisesti EU:n uudessa metsästrategiassa ja muissa EU:n metsiin vaikuttavissa politiikkatoimissa. Ei pidä mennä rajoitusten kautta", Sarvamaa toteaa.

Lue myös:

Jutta Urpilainen kertaa metsäoppeja komission käytävillä, vaikka harva niitä ymmärtää – "Tarvitaan aktiivisuutta, jotta suhde metsään pystytään tuomaan esiin"

Uusi metsästrategia linjaa sektorin tulevaa keskustelua – miltä metsävuosi 2021 EU:ssa näyttää?

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Katso videolta mitä mepit ajattelevat EU:n kasvavista metsävastuista – Suomen metsätaloutta he hehkuttivat maailman kestävimmäksi, mutta Bryssel tuntee sen huonosti

Suomalaiset mepit pitäisivät suojeluasiat jäsenmaissa EU-määräysten sijaan – unionin kaavailema metsien suojelupinta-alojen kasvattaminen jakaa silti mielipiteitä

Sarvamaa haluaa muuttaa EU-komission metsänäkemyksiä – "Jos keskustelua ei käännetä, metsistä saatava hyöty tukahdutetaan"

Metsillä on EU-lainsäädännössä monta halukasta ottajaa – siksi kokonaiskuva niistä hämärtyy