Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Majakisan voittaja valittiin Heurekassa liki sadan työn joukosta: Huonekasvista inspiroituneen Emma Vallitun pyöreä rakennus vei voiton

Maja rakennetaan Heurekan tiedepuisto Galileihin elokuun alussa. Piirrokset ja tarvikeluettelo tulevat vapaaseen käyttöön kesäkuussa.
Emma Vallittu
Palkintoraadin mielestä pyöreän majan muotokieli on kiinnostava, raikas ja monikäyttöinen.

16-vuotiaan helsinkiläisen Emma Vallitun pyöreä maja on valittu tiedekeskus Heurekan järjestämän majakilpailun voittajaksi.

"Olen Arkkitehtuurikoulu Arkissa, ja meidän opettaja kertoi Heurekan Majakilpailusta. Ajattelin, että onpa kiva idea. Kun mietin mitä tekisin, sain inspiraatiota mun huonekasvista. Sen lehdet menevät kivan kaarevasti, ja siitä syntyi koko majan muoto", Vallittu kertoo Puuinfon tiedotteessa.

Palkintoraadin mielestä pyöreän majan muotokieli on kiinnostava, raikas ja monikäyttöinen.

"Kun harrastaa kuvataiteita ja arkkitehtuuria, osaa tulkita ja ymmärtää taloja uudella tavalla. Näen erilaista kauneutta, ja koska eri aikoina on ollut erilaista arkkitehtuuria, myös nuo erilaiset ihanteet näkyvät. Itse pidän erityisesti modernista arkkitehtuurista ja hauskoista muodoista. Siksi kilpailutyönikin on pallo", Vallittu perustelee.

Voittajamajasta muokataan kaikkien käyttöön sopivat piirrokset Aalto-yliopiston arkkitehti Sonja Äärelän johdolla.

Piirrokset ja tarvikeluettelo julkistetaan 3. kesäkuuta maksuttomasti kopioitaviksi Heurekan ja kisan yhteistyökumppaneiden verkkosivuilla.

Majan voi toteuttaa haluamansa kokoisena. Seinämateriaalina voi käyttää taivutettujen rimojen lisäksi vaikkapa pajunoksia tai ruokoja, Puuinfo vinkkaa.

Kisassa oli mukana lähes sata erilaista ehdotusta. Suosituin oli perinteinen pieni maja korkealla puussa. Myös tikkaita ja liukumäkiä oli mukana monissa ehdotuksissa.

Majoihin oli suunniteltu myös muun muassa riippusilta, keinu, aurinkopaneeli, salaluukku, kiipeilyseinä ja ulkoseinä sateenkaaren väreissä. Myös aukeavan lattialuukun alla odottavaa krokotiilia ehdotettiin, mutta sen toteuttamista ei edes Heurekassa harkittu.

Heurekan SuperPUU-näyttelyn ja siihen liittyvän majakisan yhteistyökumppaneina ovat ympäristöministeriö, Suomen Metsäsäätiö, Puutuoteteollisuus ry, Puutoimi Oy, Versowood ja Rothoblaas. Puuinfo on voittoa tavoittelematon yritys, jonka tehtävänä on kasvattaa kotimaisten puutuotteiden kysyntää ja käyttöä.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Unelmien puumajasta voi tulla totta – majakisan voittaja rakentuu elokuussa tiedekeskus Heurekaan

Unelmien puumaja syntyi kierrätysmateriaaleista – nyt majan katolla aterioivat oravat ja seinien suojissa nukkuu koko kaveriporukka

Nikkariharrastelija testasi maalaisjärkeään rakentamalla puumajan, joka tarjoaa nukkujalle parhaat unet ikinä

Rapsutuskone, lehmänlannan hajua ja puusta tehty puu: Kotimainen maatalous- ja puuosaaminen ovat isosti esillä Heurekassa