Metsä

Suomen Yrittäjät ja Koneyrittäjät: Stora Enso polkee maksuaikalakia – maksut koneyrittäjille tuplataan 60 päivään

Stora Enso: maksuaikaa voi pidentää sopimalla asiasta yrittäjän kanssa.
Lari Lievonen
Maksuaikalainsäädäntöä selvitetään parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti.

Stora Enso rikkoo maksuaikalain henkeä vastaan, kun se pidentää laskujensa maksua koneyrittäjille 60 päivään nykyisestä alle 30 päivästä, Suomen Yrittäjät ja Koneyrittäjät arvostelevat.

”Aiemmin yrittäjät ovat saaneet maksunsa 14 tai 30 päivässä. Pidennystä ei voi hyväksyä, Stora Enso ei voi pitää yrittäjiä pankkinaan”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Laki maksuehdoista edellyttää, että yritysten välillä tulee sopia, jos käytetään yli 30 päivän maksuaikoja. "Toisen osapuolen yksipuolinen ilmoitus tai maksuaikojen tosiasiallinen pidentäminen eivät täytä sopimisen edellytystä."

”Yrittäjät ovat ilmoittaneet, että he eivät halua sopia pitkistä maksuajoista. Pidennys lisää yrittäjien kustannuksia ja heikentää kannattavuutta”, Koneyrittäjien toimitusjohtaja Matti Peltola toteaa.

"Menettelyn laillisuus on kyseenalainen. Sopiminen edellyttää, että molemmat osapuolet hyväksyvät sen. Neuvotteluasetelma ei ole tasapainoinen, kun toisella puolella on jättiyhtiö ja toisella pieni koneyrittäjä."

Peltolan mukaan yrittäjät ovat pakkoraossa. "Stora Enso käyttää vahvaa markkina-asemaansa saneluun, mikä on väärin”, Peltola sanoo.

Maksuaikalainsäädäntöä selvitetään parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti. ”Tämänkin vuoksi Stora Enson pitää toimia vastuullisesti ja pidättäytyä maksuaikojen pidentämisestä.”

Maksuaikojen pidentäminen rikkoo Peltolan mukaan myös esimerkiksi PEFC-metsäsertifiointisääntöjä.

Stora Enson Suomen metsäjohtaja Janne Partanen sanoo, että yhtiö neuvottelee kunkin yrittäjän kanssa maksuaikatauluista samassa sopimusneuvottelussa, jossa sovitaan puunkorjuun taksat ja palvelusisältö. "Toimimme lain mukaisesti.”

"Tiedotimme jo vuoden alussa, että tulevissa neuvotteluissa otetaan esille maksuaikojen pidennys, jotta yrittäjät pystyvät valmistautumaan siihen. Muutos otetaan käyttöön vasta syksyn 2021 aikana."

Partasen mukaan maksuaikataulut sopivat myös metsäsertifioinnin ehtoihin.

Yhtiöllä on sopimus noin 80 metsäkone- ja puunkuljetusyrittäjän kanssa.

Katso uusin video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki
Lue lisää

Suomen Yrittäjien mielestä valtio ottaa liikaa velkaa – elvytyspaketti jakaa mielipiteitä

Stora Enso investoi Anjalankoskelle ja Nymöllaan 47 miljoonaa euroa

Stora Enso myy Sachsenin sanomalehtipaperitehtaan Saksassa – sveitsiläinen Model Group ryhtyy valmistamaan tehtaalla aaltopahvia

Stora Enso aikoo investoida pakkaustehtaalleen Lahdessa – uusi jalostuslinja vähentämässä työpaikkoja