Metsä

Junnikkala aikoo rakentaa sahan Ouluun – yhtiön tukin tarve kasvaa 650 000 kuutiolla vuodessa

Investoinnin jälkeen Junnikkalan tukin käyttö yltäisi 1,4 miljoonaan kuutioon vuodessa.
Kai Tirkkonen
Junnikkala Oy suunnittelee kolmatta sahaansa Ouluun. Yrityksen nykyiset tuotantolaitokset sijaitsevat Kalajoella ja Oulussa.

Kalajokinen Junnikkala Oy suunnittelee rakentavansa uuden sahan Ouluun.

Uusi saha kasvattaisi Junnikkalan tukin käyttöä 650 000 kuutiolla vuodessa. Saha valmistaisi 300 000 kuutiota sahatavaraa vuodessa. Siitä arviolta 90 prosenttia päätyisi vientiin Oulun sataman kautta.

Investoinnin jälkeen Junnikkala valmistaisi vuosittain yhteensä 750 000 kuutiota saha- ja höylätavaraa. Tukin ostot yltäisivät 1,4 miljoonaan kuutioon vuodessa. Liikevaihto nousisi arviolta 250 miljoonaan euroon vuodessa.

Yhtiön tiedotteen mukaan investoinnin mahdollistavat puutavaran kysynnän kasvu uusiutuvana raaka-aineena ja alan positiiviset tulevaisuudennäkymät.

Sahan rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna ja valmistua vuonna 2023. 70 miljoonan euron arvoinen investointi on suurin 60-vuotisen yrityksen historiassa.

Junnikkalalla on ennestään tuotantolaitokset Kalajoella ja Oulaisissa. Yritys työllistää suoraan 150 henkilöä.

Toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kertoo, että yritys ostaa tukkia jatkossa nykyistä laajemmalta alueelta myös Oulun pohjoispuolelta.

Investointipäätökseen vaikuttivat kemiallisen metsäteollisuuden hankkeet Kemissä ja Oulussa, jotka kasvattavat Pohjois-Suomen hakkuita merkittävästi. Metsä Group rakentaa myös suurta sahaa Raumalle, jonka on arveltu kääntävän puuvirtoja koko maassa.

"Raumalle on aika paljon matkaa. Jos vaan raaka-ainemarkkina käy normaalisti, puuta riittää meidän uuteenkin kapasiteettiin", Junnikkala luottaa.

Oulun valintaan uuden sahan sijaintipaikaksi vaikuttivat tehokas logistiikka ja työvoiman hyvä saatavuus.

Uuden sahan tuotannosta 80 prosenttia olisi mäntyä ja 20 prosenttia kuusta.

"Päätuote tässä hankkeessa ovat normaalit mänty- ja kuusisahatavara. Sahaamme hyvin alueen metsän näköistä puuvirtaa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen mäntyisemmäksi se tästä muuttuu."

MTK:n kenttäpäällikön Seppo Miettusen mielestä Junnikkalan investointi on oikein hyvä uutinen Pohjois-Suomen metsänomistajille.

Miettusen mukaan sahainvestointi pohjoiseen oli odotettavissa, sillä Metsä Groupin tuleva sellutehdas Kemissä lisää puunkäyttöä merkittävästi tulevaisuudessa.

"Puun käytön lisäys on sen verran iso, että tukillekin pitää olla paikka. Metsävarojen puolesta puuston kasvu on Pohjois-Pohjanmaalla paljon suurempaa kuin käyttö."

Oulun seudun merkittävimmät sahayritykset ovat tätä nykyä Kellossa toimiva Vuokila Wood ja Orasko Timberin saha Utajärvellä.

Juttua täydennetty Kalle Junnikkalan ja Seppo Miettusen haastatteluilla 23.6. 16.34.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Huippusuhdanne käynnisti sahateollisuuden investointien aallon – yritykset kurovat kiinni kilpailijamaiden etumatkaa

Sahateollisuus on jälleen tulevaisuutta

Kuhmo Oy uudistaa pääsahalinjansa ja toivoo, että alueen metsät pysyvät talouskäytössä

Video: Esko Kangastalo ja Juhani Repo kaupunkilohestavat Oulussa – "Ensimmäinen punttilohi minulle tästä paikasta"