Metsä

EU-ministerit vaativat päätösvaltaa metsiin – Ranskan kollegan tavannut ministeri Leppä: "Olemme yhtä mieltä siitä, että metsäpäätökset kuuluvat jäsenmaille"

Metsästrategia on muuttunut EU-ministereiden mielestä komission käsittelyssä paremmaksi, mutta sen työstäminen jatkuu.
Zucchi-Enzo
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Slovenian vastaava ministeri Jože Podgoršek tapasivat maanantaina Brysselissä. Leppä sanoo nostavansa metsäasiat esille useissa keskusteluissa kollegoidensa kanssa.

Euroopan unionin maatalousministerit ovat yksimielisiä EU:n metsästrategiasta: metsäpäätökset kuuluvat jäsenmaille.

"Metsästrategiasta kaksi keskeistä asiaa eli kompetenssi ja kokonaiskestävyys ovat kaikkien huulilla. Tätä on vahdittava tiukasti, kun metsästrategian toimeenpano alkaa", ministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo maa- ja metsätalousministereiden kokouksessa Brysselissä.

Euroopan komissio julkaisi metsästrategian viime viikolla. Lepän mielestä strategia menee liian pitkälle jäsenmaiden toimivallan puolelle muun muassa metsänhoidossa ja puumarkkina­kysymyksissä.

Strategia suosittaa jatkuvan kasvatuksen käytön lisäämistä ja avohakkuiden välttämistä.

Uutena lainsäädäntönä EU-komissio esittää metsien monitoroinnin lisäämistä. Kaikilta mailta edellytetään suunnitelmaa metsien tilasta, mutta suunnitelmia ei alisteta komission hyväksyttäväksi. Komissio toivoo tällä saavansa paremman kuvan metsien tilasta, koska komissiolla ei ole yhteistä metsädataa EU:n jäsenmaista.

Leppä pitää harmillisena, että bioenergian ja muun lyhytikäisen puubiomassan käyttö tunnistetaan strategiassa vajavaisesti.

"Jatkokäsittelyssä on pidettävä tiukasti kiinni jäsenmaiden toimivallasta ja pyrittävä vielä vahvemmin kohti kokonaiskestävyyttä", Leppä painottaa.

EU:n tuore metsästrategia nousi esiin ministerikokouksen käytävillä ja kahdenvälisissä keskusteluissa. Ministeri Leppä tapasi muun muassa Ranskan maatalousministerin Julien Denormandien, jonka kanssa hän puhui metsäasiaa.

"Olen puhunut metsäasioista käytännössä kaikkien kanssa, jotka ovat vastaan tulleet ja kenen kanssa on ollut mahdollista keskustella ja sana vaihtaa", Leppä kertoo.

"Ranska on Suomen tavoin EU:n metsäisimpiä maita, jolla vahva biotalousosaaminen. Olemme yhtä mieltä siitä, että metsäpäätökset kuuluvat jäsenmaille."

Maatalousministereiden mielestä komissio ei kuunnellut jäsenmaita tarpeeksi hyvin valmistellessaan metsästrategiaa.

"Aika koville piti komissio laittaa, että meitä vihdoin kuultiin. Kyllä kaikki ihmettelee, että miksi ei alun alkaen kuultu, kun neuvostolla ja EU-parlamentilla oli selkeä kanta, mutta sitä ei haluttu kuunnella. Sitä on täällä ihmetelty", Leppä valaisee.

Vaikka EU:n metsästrategia on nyt julkaistu, sen ja muiden metsä­aloitteiden käsittely jatkuu syksyllä.

"Itävallan kollega esitti kutsun lokakuussa pitämään epävirallista palaveria ja olemme liikkeellä monella rintamalla."

Lue myös:

"Uusi metsästrategia edellyttää metsänomistajilta valppautta" – Suomi kiittelee, että tuore metsäpaperi torppasi uhat avohakkuurajoituksista ja pakollisesta metsäsuunnittelusta

Ympäristökomissaari: EU ei halua puuttua jäsenmaiden metsänhoitoon – "Metsänomistajat tarvitsevat tukea, jotta voivat lisätä monimuotoisuutta"

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

On epäisänmaallista ajaa metsävaltaa EU:lle

EU vienyt jo vallan metsissämme

EU:n suhde kansalaisten metsiin on kuin suoraan Ultra Bran kappaleesta – ”Sinä et heitä kiinnosta; seisot heidän edessään vailla nimeä”

Jos EU:lla olisi toimivaltaa metsissä, talouspuoli näkyisi linjauksissa enemmän