Metsä

Työ- ja elinkeinoministeriö jakoi 30 miljoonaa euroa kivihiilestä luopumisen nopeuttamiseksi – Nyt jylläävät lämpöpumput, vain yksi voimala nojaa biomassaan

Vaasan Voima suunnittelee lämpövarastoon liitettyä, biomassaa käyttävää yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantolaitosta Vaasaan.
Kimmo Haimi
Kivihiiltä korvataan lähivuosina ennen kaikkea lämpöpumpuilla ja hukkalämpöjä hyödyntämällä. TEM:n tukemasta seitsemästä hankkeesta vain yksi nojaa biomassaan.

Vaasan Voima Oy on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM) lähes 8,4 miljoonan euron tuen kivihiilen käyttöä korvaavaan investointiin. Yhtiö suunnittelee lämpövarastoon liitettyä, biomassaa käyttävää yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantolaitosta (CHP) Vaasaan.

Laitos tuottaisi valmistuessaan lämpöä enintään 85 megawatin teholla ja sähköä 23 megawattia.

TEM päätti kivihiilestä luopumista nopeuttavista tuista heinäkuun alussa. Energiayhtiöitä on kannustettu erityisesti muiden kuin polttoon perustuvien teknologioiden hyödyntämiseen lämmöntuotannossa. Vaasan Voiman CHP-voimala on tuetuista hankkeista ainoa, joka nojaa bioenergiaan.

Uusiutuvien polttoaineiden osuus kaukolämmön tuotannosta oli vuonna 2020 noin 42 prosenttia ja hukkalämpöjen 11 prosenttia. Ministeriön tiedotteen mukaan kokemukset teollisen mittaluokan ratkaisuista esimerkiksi hukkalämmön hyödyntämiseksi kaukolämmön tuotannossa ovat tarpeen.

Heinäkuussa tukea sai Vaasan Voiman lisäksi Fortum kahteen hankkeeseen.

Kirkkonummella ja Espoossa yhtiö suunnittelee kaukolämmön tuottamista datakeskusten hukkalämmöllä. Sitä varten rakennettaisiin yhteensä noin 60 megawatin lämpöpumppulaitokset. Hankkeen tukisumma on noin 8,2 miljoonaa euroa.

Fortumin toinen hanke sijaitsee Espoon Kerassa. Yhtiö sai ilma-vesilämpöpumppulaitoksen toteutukseen noin 6,2 miljoonan euron tuen. Tarkoitus on rakentaa noin 20 megawatin lämpölaitos.

TEM on myöntänyt kivihiilen käytöstä luopumiseen kannustavaa tukea yhteensä 30,5 miljoonaa euroa seitsemään hankkeeseen. Ensimmäiset tukipäätökset tehtiin joulukuussa 2020 Espoossa, Turun seudulla ja Vaasassa sijaitseviin hankkeisiin.

TEM:n mukaan hankkeet vähentävät kivihiilen energiakäyttöä yli 1 700 gigawattitunnilla vuodessa. Fossiiliset hiilidioksidipäästöt vähenevät yli 660 000 tonnia vuodessa.

Suomi päätti vuonna 2019 kieltää sähkön ja lämmön tuottamisen kivihiilellä 1.5.2029 alkaen. Hallitusohjelman mukaisesti vuoteen 2025 mennessä kivihiilestä luopuvien yritysten investointeja voidaan tukea erillisellä kannustimella.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kivihiili korvataan jättimäisillä lämpöpumpuilla – myös bioenergian tarve kasvaa vielä

Järkevää polttoainesiirtymää etsimässä

Kainuuseen biotuotetehdasta suunnitteleva KaiCell alkaa selvittää uusiutuvan energian mahdollisuuksia

EU-media: Metsätalouden ja bioenergian kestävyyskriteerit keventymässä EU:ssa – keskiviikkona julkaistaan metsäalalle tärkeä esitys