Metsä

Puukauppa käy liki huippuvuoden 2018 vauhtia

Kauppamäärä ylitti viime viikolla selvästi kahden edellisen vuoden vastaavan viikon määrän.
Pentti Vänskä
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ovat ostaneet tänä vuonna yksityismetsistä puuta 22,0 miljoonaa kuutiometriä. Määrä on 51 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat viime viikolla puuta yksityismetsistä 317 054 kuutiometriä, mikä on runsaan kolmanneksen enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna vastaavalla viikolla.

Vuoden hiljaisimmat kauppaviikot ovat ajoittuneet perinteisesti heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun. Niin näyttää olevan nytkin, sillä kauppamäärä on ollut laskussa kolme perättäistä viikkoa.

Koko alkuvuonna Metsäteollisuuden jäsenet ovat ostaneet yksityismetsistä puuta 22,0 miljoonaa kuutiometriä. Määrä on 51 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Huippuvuoden 2018 vauhdista ollaan jäljessä pari prosenttia.

Yksityismetsien puukauppa kävi Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan kesäkuussa poikkeuksellisen vilkkaana, kun tilastoon kertyi 8,2 miljoonaa kuutiometriä metsäteollisuuden ostamaa puuta. Kyseessä oli suurin kuukauden aikana puukauppatilastoon kirjautunut puumäärä.

Luken puukauppatilastoon tietojaan ilmoittavat suurimmat puun ostajat ja metsänhoitoyhdistykset, ja julkaistu puumäärä kuvaa niiden käymää puukauppaa.

Pystykauppahinnat jatkoivat Luken mukaan kesäkuussa nousuaan. Mäntytukista maksettiin 65,2 euroa kuutiometriltä ja kuusitukista 68,8 euroa kuutiometriltä.

Tukin hintataso nousi noin prosentin toukokuusta. Havutukilla edellinen pystykauppahintojen huippu ajoittui joulukuuhun 2018. Havutukin reaalihinta oli tämän vuoden kesäkuussa keskimäärin noin euron kalliimpi kuin silloin.

Mäntykuitupuusta maksettiin pystykaupoissa 19,9 euroa kuutiometriltä, kuusikuitupuusta 22,4 ja koivukuitupuusta 18,8 euroa kuutiometriltä. Kuitupuun hintataso nousi pystykaupoissa toukokuusta kaksi prosenttia.

Hankintakaupoissa mäntykuitupuun keskimääräinen yksikköhinta oli 32,7 euroa, kuusikuitupuun 33,3 euroa ja koivukuitupuun 32,6 euroa kuutiometriltä. Hankintakaupat painottuvat kuitupuuhun.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Suomalaisten näkemys metsäteollisuudesta muuttunut myönteisemmäksi – vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat kielteisimmin

Kantohintojen nousu kiihdytti puukaupan kesällä ennätysvauhtiin

Ilouutinen Keski-Suomeen

Yle uutiset: Puukauppa käy vilkkaana Kainuussa, vaikka kesän myrskytuhot hieman sitä hidastivatkin