Metsä

Metsä Group kannattavin kolmesta suuresta metsäyhtiöstä alkuvuonna – sellun huippuhinnat näkyvät reippaina tulosparannuksina

Paino- ja kirjoituspaperien hintojen odotetaan nousevan loppuvuonna.
Sami Karppinen
Metsä Group teki alkuvuonna erinomaista tulosta sellulla ja kartongeilla. Arkistokuva on Äänekosken biotuotetehtaalta.

Kaikki kolme suurta suomalaista metsäyhtiötä paransi tulostaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla enemmän kuin alaa seuraavat analyytikot osasivat odottaa.

Merkittävin tekijä tulosparannuksiin oli sellun hintojen jyrkkä nousu. Myös sahatavaramarkkinoilla on menossa poikkeuksellisen kuuma suhdanne.

Kolmesta metsäyhtiöstä kannattavin oli alkuvuonna Metsä Group, kun vertaillaan yhtiöiden liiketuloksia suhteessa liikevaihtoon sekä sijoitetun pääoman tuottoa.

Metsä Groupin ja Stora Enson liiketulosprosentit olivat lähes samat: 14,1 ja 14,2. Metsä Groupilla sijoitetun pääoman tuotto ylsi 15,0 prosenttiin, Stora Ensolla se oli 11,6 prosenttia.

UPM jäi kolmanneksi molemmilla tunnusluvuilla. Yhtiön liiketulosprosentti oli tammi–kesäkuussa 12,7 ja sijoitetun pääoman tuotto 9,9 prosenttia.

Herkin sellun hinnan vaihtelulle on Metsä Group eli muutokset sellumarkkinoilla näkyvät selvimmin konsernin tulosnumeroissa.

Viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla hinnat olivat pohjalukemissa, ja Metsä Groupin sellutehtaiden ja sahojen liiketulos viisi miljoonaa euroa tappiolla. Tänä vuonna sellun hintojen noustua ennätyskorkealle sellu ja sahateollisuus ylsivät 240 miljoonan euron tulokseen. Valtaosa siitä tuli sellusta.

Erittäin hyvää tulosta Metsä Group teki kartongeillakin, sillä Metsä Boardin tulos tuplaantui. Kartonkiyhtiö Metsä Board omistaa selluyhtiö Metsä Fibrestä neljänneksen ja hyötyy näin myös sellun hinnan noususta.

Metsä Groupin koko liiketulos 2,6-kertaistui tammi–kesäkuussa viime vuoden vastaavasta jaksosta. Huhti–kesäkuu oli konsernin historian paras vuosineljännes.

Stora Enson paperien tuotanto vajosi raskaasti tappiolle, mutta siitä huolimatta yhtiö liki kaksinkertaisti liiketuloksensa.

Kun Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaat suljetaan ja Sachsenin tehtaan myynti saadaan päätökseen, paperien osuus yhtiön liikevaihdosta kutistuu noin 10 prosenttiin.

Paino- ja kirjoituspapereiden hintojen ennustetaan nousevan merkittävästi loppuvuonna. Stora Enso lupaakin paperien tappiolliseen tulokseen merkittävää parannusta.

Stora Enson divisioonista sellutehtaat ja puutuotteet olivat kaikkien aikojen ennätysvauhdissa.

Pakkauskartongeista kertyi noin 40 prosenttia yhtiön liiketuloksesta.

UPM:n sellutehtaat, biopolttoaineet ja sahat eli Biorefining toi yhtiön koko liiketuloksesta ensimmäisellä vuosipuoliskolla lähes puolet. Suurin osa liiketoiminta-alueen tuloksesta kertyi sellusta.

Erikoispakkausmateriaalien eli tarrojen ja erikoispaperien osuus UPM:n liikevaihdosta on jo lähes kolmannes ja liiketuloksesta yli kolmannes.

Tarrojen tuotannossa tuloksen parannus jatkui: toisen vuosineljänneksen liiketulos oli kaikkien aikojen paras.

UPM:llä ja Metsä Groupilla on menossa suuria investointeja.

UPM rakentaa yli kahden miljardin euron sellutehdasta Uruguayhin ja 550 miljoonaa euroa maksavaa biokemikaalitehdasta Saksaan.

Metsä Group puolestaan rakentaa 1,6 miljardin euron sellutehdasta Kemiin ja 200 miljoonaa euroa maksavaa suursahaa Raumalle. Konserni kertoi tällä viikolla, että se investoi 210 miljoonaa euroa kartonkikapasiteetin lisäämiseen Husumin tehtaalla Ruotsissa.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Fossiilisten polttoaineiden käyttöön tulee rajoituksia jo kymmenen vuoden sisällä, ennustaa metsäteollisuusjohtaja

UPM:n painopaperien vetäjäksi ja yhtiön johtajiston jäseneksi nousee Massimo Reynaudo – Winfried Schaur siirtyy teknologiajohtajaksi

Kemin biotuotetehdas kääntää puuvirrat etelästä pohjoiseen

Ilouutinen Keski-Suomeen