Metsä

Puolustusvoimien virka-apu vapautuu Kalajoelta ja tilanne on vakaa – kaatuneita puita raivataan, ojia padotaan ja tieosuuksia parannellaan

Alkuviikon tuulinen ja kuiva sää kuitenkin huolestuttaa Jokilaaksojen pelastuslaitosta.
Erillisverkot Oy
Siirrettävä Virve-tukiasema ehkäisi verkon puuroutumisen tietoliikenteen määrän äkisti kasvaessa.

Kalajoen metsäpalon tilanne on Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan vakaa ja rauhallinen. Leviämisvaaran riski on koko ajan pienentynyt, pelastuslaitos tiedottaa.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alueella tehtiin järjestelmällistä paloalueen sammuttamista ja rajoituslinjojen varmistamista. Sunnuntaina alkuillasta tulleet sadekuurot kastelivat sekä paloaluetta että ympäröivää palamatonta aluetta.

Alkuviikoksi ennustetut tuulet arveluttavat sammuttajia, koska voimakkaat tuulet voivat paljastaa uusia palopesäkkeitä ja saavat ne palamaan liekkipaloina.

Puolustusvoimien virka-apuosasto vapautui maanantaiaamuna sammutustoimista. Puolustusvoimien ajoneuvokalusto jää kuitenkin edelleen avuksi.

Myöskään helikoptereilla tehtävälle sammutustoiminnalle ei ole tällä hetkellä tarvetta. Paloaluetta tarkastellaan pienlentokoneesta ja useammalla dronella.

Tällä hetkellä sammutustoiminnan painopiste siirtyy veden suihkuttamisesta perinteisestä suihkuputkesta konekalustolla tehtävään sammutustoiminnan avustamiseen.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kaatuneiden puiden raivausta metsäkoneella, siltojen tekemistä mönkijöille, ojanpenkkojen raivausta ja ojien patoamista ja ajourien raivauksia. Myös joidenkin kriittiseksi todettujen tieosuuksien kantavuutta parannetaan tuomalla mursketta.

Myös työvuorokiertoa on muutettu. Aikaisempien 12 tunnin vuorojen sijaan nyt päivisin sammutustöitä tehdään kahdessa kahdeksan tunnin vuorossa ja yöaikaan yhdessä kahdeksan tunnin vuorossa.

Lisääntyneen liikenteen takia alueelle toimitettiin viime viikolla myös siirrettävä Virve-verkon tukiasema. Virve-verkko on viranomaistoimintaan tarkoitettu erillisverkko, jonka kautta viestintää hoidetaan.

Pelastuslaitos neuvoo tuulen alapuolella olevia asukkaista ja kiinteistönomistajia seuraamaan tilannetta tarkasti. Tarvittaessa kannattaa sulkea ikkunat ja ilmanvaihto. Välitöntä evakuoimistarvetta asukkaille ei tällä hetkellä ole.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kalajoen paloalue saatetaan suojella – mustuneet puut seisovat pystyssä odottamassa päätöstä

Maailman suurinta puuta suojataan lähestyviltä maastopaloilta Kaliforniassa – liekit uhkaavat mammuttipetäjä Kenraali Shermania

1800-luvulla kuivuuden seuraukset olivat Uudellamaalla ja etenkin Helsingissä katastrofaaliset: Väestön kuolleisuus kaksinkertaistui

Kuivia hellekesiä seurasi kato ja nälänhätä