Metsä

Greenpeace syyttää hallituksen sallivan "ikimetsien" polton lämpökattiloissa

Greenpeace on huolissaan siitä, että kiinteiden puupolttoaineiden kysyntä kasvaa jopa 30–40 prosenttia nykyisestä vuoteen 2030 mennessä.
Johannes Tervo
Greenpeacen mukaan ikihonkia päätyy paikoin polttokattiloihin.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan "hallitus jätti jälleen käyttämättä mahdollisuuden estää ilmasto- ja luontoarvoiltaan haitallista puun polttoa, vaikka Suomessa lämpökattiloihin menee jopa ikimetsiä".

Valtioneuvosto hyväksyi kantansa komission ehdotukseen uusiutuvan energian direktiivin (RED II) päivittämisestä. Eduskuntaan lähetetyssä U-kirjelmässä “valtioneuvosto pitää tärkeänä, että EU:n tavoitteisiin laskettava metsäenergia ei heikennä luonnon monimuotoisuutta ja varmuudella tuottaa odotetun ilmastohyödyn.”

“Viimeaikaiset esimerkit siitä, että lämpölaitosten kattiloihin päätyy Suomessa jopa ikimetsien puuta, pitäisi olla vakava hälytysmerkki hallitukselle siitä, että poliittinen ohjaus ei ole kunnossa. Asian korjaaminen on erityisen tärkeää ja ajankohtaista nyt, kun turpeesta ja kivihiilestä luopuminen lisää puupolttoaineiden kysyntää”, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen sanoo tiedotteessa.

Afryn arvion mukaan kiinteiden puupolttoaineiden kysyntä kasvaa jopa 30–40 prosenttia nykyisestä vuoteen 2030 mennessä.

Greenpeace nostaa esille Suomen Kuvalehden uutisen, jonka mukaan Inarissa poltetaan 300-vuotiasta ikimetsää kaukolämmöksi. Helsingin Sanomat uutisoi puolestaan syyskuussa luontokartoittajien havainnosta, kuinka ikihongat päätyivät polttopinoon myös Kuusamossa.

“On käynyt räikeän selväksi, että nykyiset kestävyyskriteerit eivät riitä varmistamaan, että bioenergian käyttö olisi kestävää Suomessa tai EU:ssa”, Kosonen jatkaa ja perää hallitukselta purevampia toimenpiteitä.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Ympäristöjärjestö Greenpeace täyttää 50 vuotta – toiminta alkoi ydinkokeiden vastustamisesta

Polttopuuyritys mittautti: Kuoritusta koivusta vapautuu viidennes vähemmän pienhiukkasia kuin kuorimattomasta

EU-komissio julkaisee keskiviikkona hallitusta repiviä ilmasto- ja energiaesityksiä, jotka vaikuttavat metsänomistajiin ja metsäteollisuuteen – "Tässä keskustellaan siitä, paljonko annamme siimaa komissiolle"

Ilmastoaktivistit vaativat EU-komissiolta tiukkaa metsälinjaa ja puun arvon tunnustamista myös luonnon kannalta