Metsä

Sarvamaan mukaan EU komissio hioo edelleen metsätiloille ulottuvia kriteerejä

Kokoomusmeppi vaatii Suomen hallitusta kaatamaan metsille haitallisen EU-uudistuksen.
Maria Miklas
Petri Sarvamaan mukaan Suomi ei voi hyväksyä EU:n metsätiloille kaavailemia säädöksiä.

Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa (kok.) vaatii Suomen hallitusta päättämään kantansa EU:n taksonomiauudistukseen, joka määrittää kriteerejä kestävälle rahoitustoiminnalle. Uhkana on yksittäisiin metsätiloihin ulottuvat EU-säädökset.

Varsinainen lainsäädäntökehys hyväksyttiin jo viime vuonna. Sen lisäksi komissio on Sarvamaan mukaan jatkanut säätelyä luomalla erillisiä säädöksiä, joilla määritellään lainsäädäntöä yksityiskohtaisemmin kestävän rahoituksen kriteerejä esimerkiksi metsätiloille.

Komission esityksen mukaan yli 13 hehtaarin metsätilojen tulisi valmistella ilmastohyötyanalyysi ja raportoida metsänkäyttötapoja 30 vuoden ajan. Tähän valvontaan tarvittaisiin esityksen mukaan erillinen metsäsuunnitelma, johon tulisi myös konsultoida sidosryhmiä.

”Kestävän rahoituksen lainsäädäntö on alkuperäiseltä tavoitteeltaan itsessään tervetullut paketti, sillä se sallii ympäristöystävällisten investointien erottamisen selkeästi ympäristölle haitallisista, kuten hiilivoimasta. Komissio on kuitenkin mennyt yksityiskohtaisessa säätelyssään liian pitkälle, ja pyrkii nyt lisäsäädöksillä asettamaan kriteerejä metsänhoidolle", sanoo Sarvamaa.

"Pandoran lipas on avattu, eikä uudelta vihersääntelyltä säästy pian kukaan”, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan komissio ei ota huomioon kestävän metsänhoidon ilmastovaikutuksia, minkä myötä sekava ja monitulkintainen kokonaisuus johtaisi turhaan ylisääntelyyn ilman mainittavia hyötyjä.

"Ruotsin demarihallitus on tämän ymmärtänyt, ja he aikovat äänestää taksonomiaa vastaan EU:n neuvostossa."

Sarvamaan mukaan myös Suomen hallituksen tulisi äänestää EU:n neuvostossa taksonomian ensimmäistä ilmastovaikutuksia koskevaa säädöstä vastaan. Hänen mukaan hallitus ei ole vieläkään antanut aiheesta tietoa eduskunnalle, eikä ole pystynyt päättämään kantaansa.

Äänestys neuvostossa on edessä tänä syksynä.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Maankäytön ja metsien hiilinieluasetuksen vaatimukset EU-jäsenmaille vaihtelevat – tavoitteena on, ettei maa- ja metsätalous kuormita 2035 jälkeen ilmastoa

Metsäkauppa käy vilkkaana ja hintakin on nousussa – "Lapissa metsätilojen kauppaa ovat lämmittäneet rahastot"

Petri Sarvamaa puolustaa EU:n komissiota eläinpalkkiouudistuksessa: "Hallituksen tehottomuus suomalaisten tuottajien etujen valvomiseksi hirvittää"

"Ville Niinistön esitys on järjetön suomalaisen metsänhoidon näkökulmasta", kritisoi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa lulucf-asetuksen valmistelua