Metsä

Stora Enson ja Paperiliiton sopimus yrityskohtaisista työehdoista suojaa yhtiön nyt mahdollisilta työtaisteluilta – UPM:n neuvottelut ovat yhä jäissä

Paperiliiton jäsenistä noin neljännes työskentelee Stora Enson palveluksessa. "Eihän sitä voi kiistää, etteikö tällä olisi merkitystä tuleviin neuvotteluihin", Paperiliiton Petri Vanhala luonnehtii Stora Enson kanssa saavutettua sopua.
Sanne Katainen
"UPM:n kanssa emme ole tavanneet, mutta kyllä sekin aika tulee ja myös UPM:n kanssa sopimukseen pitää päästä", Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo. Arkistokuva.

Stora Enson ja työntekijöitä edustavan Paperiliiton solmima yrityskohtainen työehtosopimus on lajissaan ensimmäinen sen jälkeen, kun Metsäteollisuus ry irtautui viime vuoden lopulla työehtosopimustoiminnasta ja neuvottelut siirtyivät yritystasolle.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ei halua korostaa nyt saavutetun sopimuksen roolia päänavaajana, vaikka myöntää, että sellaiseksi se varmaan nimetään.

"Me käymme jokaisen yhtiön kanssa neuvottelut, mutta eihän sitä voi kiistää, etteikö tällä olisi merkitystä tuleviin neuvotteluihin."

Paperiliiton jäsenistä noin neljännes työskentelee Stora Enson palveluksessa.

Paperiliiton puheenjohtaja kehuu Stora Enson kanssa käytyjä neuvotteluja ammattimaisiksi ja sopimushakuisiksi.

"Neuvotteluissa ei ollut kovaa vastakkainasettelua, vaan enemmänkin sopimuksen kehittämistä. Siitä sopimuskauden pituus on hyvä esimerkki", Vanhala sanoo.

Metsäteollisuuden yrityskohtaisten neuvottelujen on uumoiltu johtavan jopa työtaisteluihin syksyn edetessä. Varsinkin UPM:n ja työntekijäliittojen välit ovat olleet kireät.

Stora Enson ja Paperiliiton sopimus merkitsee käytännössä, että Stora Enso on suojassa mahdollisilta työtaistelutoimilta.

"Stora Ensolla on nyt työrauha päällä", Vanhala toteaa.

Neuvottelut eri yritysten kanssa ovat Vanhalan mukaan lähtökohtaisesti edenneet suunnitelmallisesti ja hyvin. "Poikkeuksia ei ole paljon."

Kaikkiaan Paperiliitolla on neuvoteltavana noin 40 sopimusta.

Suurista metsäyhtiöistä neuvotteluvälejä Metsä Groupin kanssa Vanhala kehuu hyviksi.

"UPM:n kanssa emme ole tavanneet, mutta kyllä sekin aika tulee ja myös UPM:n kanssa sopimukseen pitää päästä."

"Meidän tavoitteenamme on edelleen, että marraskuun loppuun mennessä saadaan kaikki valmiiksi", Paperiliiton puheenjohtaja summaa.

Lue lisää:

Stora Enso ja Paperiliitto solmivat yli kaksivuotisen yrityskohtaisen työehtosopimuksen

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Ammattiliitto Pro ja Stora Enso pääsivät sopuun toimihenkilöiden uudesta yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta

Kommentti: Viennin avainalan palkkavaateet ja -tarjoukset lyödään pöytään keskiviikkona

UPM teki syyskesällä ennätystuloksen markkinoiden poikkeuksellisesta huojunnasta huolimatta

Stora Enson uusi Oulun kartonkikone lisäisi puun käyttöä, mutta ei niin paljon kuin Veitsiluodon tehtaiden sulkeminen sitä vähensi