Metsä

Stora Enso ja Paperiliitto solmivat yli kaksivuotisen yrityskohtaisen työehtosopimuksen

Palkankorotukset kahtena ensimmäisenä vuonna ovat noin 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna noin 0,9 prosenttia.
Jarkko Sirkiä
Stora Enson neuvottelut yhdessä Paperiliiton kanssa sujuivat alusta alkaen rakentavasti ja hyvässä hengessä, mikä mahdollisti uuden sopimuksen synnyn hyvissä ajoin ennen nykyisen sopimuksen päättymistä, Stora Enson tiedote kertoo.

Stora Enso ja työntekijöitä edustava Paperiliitto ovat solmineet yrityskohtaisen yli kaksivuotisen työehtosopimuksen. Stora Enson neuvottelut muiden ammattiliittojen kanssa jatkuvat, Stora Enson tiedote kertoo.

Uusi työehtosopimus on voimassa tammikuun 2022 alusta huhtikuun 2024 loppuun saakka. Sopimus sisältää muun muassa muutoksia määräaikaisen ja oman työvoiman joustavampaan käyttöön ja liikkuvuuteen sekä mahdollistaa ulkopuolisen työvoiman käytön myös tietyissä tuotannollisissa tehtävissä.

”Nyt tehty sopimus on tärkeä askel suomalaisen työelämän kehittämisessä ja uudenlaisen sopimuskulttuurin luomisessa. Yrityskohtaisella työehtosopimuksella voidaan vastata paremmin eri liiketoimintojen haasteisiin huomioimalla eri toimialojen ja yksiköiden erityispiirteet”, sanoo Stora Enson Suomen maajohtaja, talousjohtaja Seppo Parvi.

Palkankorotukset kahtena ensimmäisenä vuonna ovat noin 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna noin 0,9 prosenttia. Ensimmäinen 17 sentin yleiskorotus ja 18 sentin paikalliserä toteutetaan 28.2.2022 ja toinen samansisältöinen korotus on vuorossa 27.3.2023. Viimeisenä sopimusvuonna 15.1.2024 voimaan tuleva yleiskorotus ja paikalliserä ovat molemmat 9 senttiä.

”Kiitämme Stora Enson neuvottelijoita ammattimaisesta asenteesta ja hyvästä hengestä neuvottelujen kuluessa. On tärkeää, että yhtiö tunnustaa ay-liikkeen ja sen sopimusoikeuden”, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tiedotteessa.

Uuden sopimuksen työaikajärjestelyt sekä sairausajan pidennetty palkanmaksu ja aiempaa pidemmät isyys- ja äitiyslomajaksot täydentävät Stora Enson mukaan perhe-elämää huomioivaa toimintatapaa.

Jo aiemmin perhevapaalla olevilla on ollut mahdollisuus saada muun muassa sairauskuluvakuutus ja hyödyntää työterveyshuollon palveluja.

”Työvoimakustannukset ovat tärkeä osa kilpailukykyä muun muassa verotuksen, logistiikan ja koulutuksen lisäksi, mutta kilpailukykyä kehitetään myös esimerkiksi toimintamallien, digitalisaation ja tuotantoprosessien kehitystyön, henkilöstön osaamisen kehittämisen sekä investointien kautta”, Parvi sanoo.

Neuvottelut ovat sujuneet Stora Enson mukaan rakentavasti myös muiden ammattiliittojen kanssa. Yhtiön tavoitteena on päästä neuvotteluratkaisuun kaikkien ammattiliittojen kanssa hyvissä ajoin ennen sopimuskauden päättymistä.

Metsäteollisuus ry:n sääntöjä muutettiin vuoden 2020 lopussa niin, että yhdistys irtautui työehtosopimustoiminnasta. Vastuu työehdoista siirtyi yritystasolle, neuvoteltavaksi yritysten ja henkilöstön välillä nykyisen sopimuskauden päättyessä eli pääasiassa vuoden 2022 alusta alkaen.

Stora Enson neuvottelut yhdessä Paperiliiton kanssa sujuivat alusta alkaen rakentavasti ja hyvässä hengessä, mikä mahdollisti uuden sopimuksen synnyn hyvissä ajoin ennen nykyisen sopimuksen päättymistä, Stora Enson tiedote kertoo.

Juttua muokattu 6.10.2021 klo 15.43.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Ammattiliitto Pro ja Stora Enso pääsivät sopuun toimihenkilöiden uudesta yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta

Kommentti: Viennin avainalan palkkavaateet ja -tarjoukset lyödään pöytään keskiviikkona

Stora Enson uusi Oulun kartonkikone lisäisi puun käyttöä, mutta ei niin paljon kuin Veitsiluodon tehtaiden sulkeminen sitä vähensi

Stora Enso selvittää Oulussa kartongin valmistuksen aloittamista myös toisella koneella – yhtiön tulos yli kaksinkertaistui