Metsä

Tuotannosta luopuvat turveyrittäjät saavat rahaa vasta ensi vuonna – tukien maksaminen vaatii oman lainsäädännön

Koneyrittäjien mukaan tuelle on tarvetta ja se pitäisi saada käyttöön nopeasti.
Luopumistukea maksettaisiin korvauksena turveliiketoiminnan lopettamisesta ja romutustukea kaluston romuttamisesta tai muuttamisesta toiseen käyttötarkoitukseen. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Tuotannosta luopuvat turveyrittäjät saavat rahaa valtiolta vasta ensi vuonna vastoin hallituksen lupausta, kertoo Uutissuomalainen. Asiasta uutisoi aiemmin myös Ilkka-Pohjalainen.

Uutissuomalaisen haastatteleman työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntijan Petri Hirvosen mukaan yrittäjien luopumis- ja romutustuen valmistelua hidastaa erityisesti se, että EU lähtökohtaisesti kieltää valtiontuet yritystoiminnalle kilpailua vääristävänä etuna.

"Säädösten vuoksi vaikeuksissa olevien yritysten tukeminen on aina hankalaa", Hirvonen sanoi.

Ministeri Mika Lintilän (kesk.) erityisavustaja Teppo Säkkinen kertoo MT:lle, että tukien maksatus vaatii uutta lainsäädäntöä, joka vaatii eduskuntakäsittelyn. Lakia kevyempi ja nopeammin voimaantuleva asetus näyttää epätodennäköisemmältä vaihtoehdolta.

Kovin pian ei uskalleta luvata tukia hakuun, sillä lainsäädäntö lausuntokierroksineen kestää joka tapauksessa kuukausia.

"Huolestuneita soittoja on tullut alan yrittäjiltä oikeutetusti. Jos voi sanoa, että lain säätäminen on huono asia, hyvää sen sijaan on se ettei tässä vaihtoehdossa tarvita erillistä EU:n notifikaatiota. Siitä päästään nopeasti eteenpäin," Säkkinen kommentoi MT:lle valmistelua.

Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola kertoi Uutissuomalaiselle, että isoin pettymys on turvetuotannon romahtaminen, eikä 70 miljoonan euron tukipotti haittojen lieventämiseksi ole merkityksetön.

Hänen mukaansa odotuksena oli, että tuki saataisiin käyttöön nopeasti, koska tarvetta sille on. Hän kertoo, että turveyrityksiä on jo kaatunut konkurssiin.

Luopumistukea maksettaisiin korvauksena turveliiketoiminnan lopettamisesta ja romutustukea kaluston romuttamisesta tai muuttamisesta toiseen käyttötarkoitukseen. Kumpaankin tukeen on varattu noin 30 miljoonaa euroa.

Uutista on täydennetty erityisavustaja Teppo Säkkisen kommenteilla klo 7.36.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Turvetta uusiutuvaksi luonnonvaraksi vaativat osoittavat tänään mieltä eduskuntatalon portailla

Rantaruovikoiden niitolla voi olla ilmastolle suuri myönteinen vaikutus – ruovikoiden päästöjä ei kuitenkaan ole vielä tutkittu tarkkaan

Ruovikkojen niittoa ehdotetaan turveyrittäjien pelastajaksi, mutta kaluston muuttaminen niittokoneiksi maksaa satoja tuhansia euroja

Turveyrittäjä vaihtaa aurinkovoimaan – Marko Nummijärvi: ”Suolla on oltu ja toimittu ja nyt tehdään suolle uutta juttua"