Metsä

Stora Enson puupohjainen hiili voitti Metsä360-palkinnon – selluntuotannon sivutuotteella voidaan korvata akkujen ja paristojen uusiutumaton grafiitti

Puupohjainen hiili on vaikuttava tapa edistää siirtymää fossiilisista raaka-aineista uusiutuviin, raati perustelee valintaa.
Sanne Katainen
Stora Enson puupohjainen hiili valmistetaan uusiutuvasta ja myrkyttömästä ligniinistä, jota syntyy Sunilan tehtaalla selluntuotannon sivutuotteena. Arkistokuvassa on Stora Enson Sunilan sellutehdas Kotkassa.

Stora Enson puupohjainen hiili on valittu Metsä360-tunnustuspalkinnon saajaksi. Uudella innovaatiolla voidaan korvata tulevaisuudessa akkujen ja paristojen uusiutumaton grafiitti.

Hiili valmistetaan uusiutuvasta ja myrkyttömästä ligniinistä, jota syntyy Stora Enson Sunilan tehtaalla selluntuotannon sivutuotteena.

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittaman palkinnon arvo on 30 000 euroa. Stora Enso ohjaa palkintosumman Suomen Metsämuseo Lustolle, LUT-yliopiston tiedote kertoo.

Ligniiniä käytetään tavallisesti sellun valmistuksessa polttoaineena. Litiumioniakkujen materiaalina ligniini kasvattaa merkittävästi jalostusarvoaan.

Voittajan valitsivat VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara, Kemppi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama sekä lumilautailun moninkertainen maailmanmestari, metsänomistaja ja metsuri Roope Tonteri. Voittaja julkistettiin hybriditapahtumassa tänään torstaina Lahden Tiedepäivässä.

Raadin mukaan puupohjainen hiili on vaikuttava tapa edistää siirtymää fossiilisista raaka-aineista uusiutuviin. Se ylittää sektorirajat, ja sillä on kansainvälistä potentiaalia. Innovaatio voi myös muuttaa radikaalisti perinteisiä toimialoja, kun mittakaava kasvaa. Raadin mukaan vastaavat innovaatiot ovat edellytys maailman tarvitsemalle muutokselle.

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama Metsä360-tunnustuspalkinto nostaa esiin metsän jalostusarvon kasvuun tähtääviä tekoja. Palkinto jaettiin nyt toisen kerran.

”Näemme Stora Enson ratkaisussa globaalin mittaluokan mahdollisuuksia. Nyt jäämme seuraamaan, miten testaukset Sunilan koelaitoksella etenevät. Akkuteollisuudessa kiinnostusta vaikuttaisi olevan”, sanoo asiantuntijaryhmän jäsen, Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamies Esko Kolli.

Metsä360-palkintotilaisuudessa palkittiin myös kolme nuorten metsäaiheista videota. Videokilpailu on suunnattu lukiolaisille, metsäalan opiskelijoille ja partiolaisille.

Voittajavideon toteuttivat Vihdin lukion opiskelijat Konsta Lähde, Eemeli Sjöblom ja Juulia Käräjämies vastuuopettajanaan Iida Ruonala. Nuorisokilpailun raati koki, että voittajavideosta välittyi hyvin kolmen nuoren henkilökohtainen suhde metsään.

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Stora Enso selvittää, mistä saadaan sellu suunnitellulle kartonkikoneelle: Oulusta vai yhtiön muilta tehtailta

Stora Enso investoi revinnäisselluun 40 miljoonaa euroa Skutskärin tehtaalla Ruotsissa

Stora Enso teki ennätystuloksen – "Tilauskirjamme kaikissa divisioonissa ovat täynnä"

Vaikka UPM:n miljardin euron biojalostamoa ei Kotkaan rakenneta, muut metsäteollisuuden investoinnit etenevät Suomessa