Metsä

EU:n jäsenmaiden vastustus tuskin riittää kestävän rahoituksen luokittelun kaatamiseen – komissio huomioi kritiikin taksonomian seuraavassa vaiheessa

Jäsenmaiden kritiikki huomioidaan ilmastokriteerejä huolestuttavammilta vaikuttavien ympäristökriteerien suunnittelussa.
Lari Lievonen
Suomi ja Ruotsi vastustavat taksonomian ensimmäistä delegoitua säädöstä, sillä se on liian yksityiskohtainen ja astuu jäsenmaiden varpaille.

Keskiviikkoiltapäivään mennessä 13 maata on kertonut vastustavansa EU:n kestävän rahoituksen taksonomiaesityksen ensimmäistä delegoitua säädöstä. Määrä ei riitä kaatamaan esitystä, vaan sen odotetaan menevän läpi Euroopan komission esityksen mukaisesti huomenna torstaina.

Useat EU:n jäsenmaat käyttivät viime hetken mahdollisuuden vaikuttaa taksonomiaesitykseen valtiovarainministeriöiden neuvostojen julkisessa kokouksessa tiistaina.

Ruotsi halusi vastustaa säädöstä ja mainitsi sen vaikutuksen metsäsektoriin. Lisäksi Ruotsin parlamentissa osa on katsonut, että kaikkien päästöttömien energiamuotojen, myös ydinvoiman, tulisi olla avainasemassa vihreässä siirtymässä.

Suomi tuki Ruotsin kantaa metsän osalta. Suomi myös tuki Ranskan kantaa siitä, että komission olisi mitä pikimmin annettava ydinvoimaa koskeva asetus. Ranska on päätynyt vastustamaan delegoitua säädöstä juuri ydinvoiman kriteerien puuttumisen takia.

Suomi totesi kokouksessa, että delegoitu säädös astuu kansallisen toimivallan varpaille ja on liian yksityiskohtainen. Suomi myös toivoi, että komissio ottaisi palautteen huomioon, kun neljän muun ilmastotavoitteen delegoidun säädöksen valmistelu alkaa vuonna 2022.

Kroatia, Romania, Bulgaria ja Slovenia nostivat esille maakaasun ja ydinvoiman kriteeristön tärkeyden.

EU:n jäsenmaiden kritiikki taksonomiaa kohtaan kävi kokouksessa käydyn päämarkkinaunionin keskustelun yhteydessä komissiolle varsin selväksi.

Ilmenneet ongelmakohdat tuskin vaikuttavat ensimmäisen delegoidun säädöksen etenemiseen, mutta niillä on hyvä mahdollisuus vaikuttaa taksonomian jatkoon. Kokouksessa pakalla ollut komissaari Mairead MCGuinness totesi, että hän noteeraa saamansa palautteet, kun asetuksia taksonomian ympäristötavoitteista valmistellaan.

Suomen kansallinen kanta taksonomian ympäristökriteereistä on valmisteilla ja sen odotetaan etenevän eduskuntaan lähiaikoina.

Lue lisää:

Lähes puolet jäsenmaista vastustaa EU:n kestävän rahoituksen kriteerejä – metsäsääntelyn uskotaan silti menevän läpi huomenna

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

EU vastustaa Venäjän asettamia puutavaran vientirajoituksia

Talous voisi toimia toisinkin – "Yhdessä tehty hyvinvointi kaikille", ekonomisti Jussi Ahokas kiteyttää

Venäjä ajoi vaatimuksillaan muut neuvottelupöytiin

Euroopan parlamentin tulevalla puhemiehellä on läheinen kytkentä Suomeen – sukunimi on Metsola