Uusi täsmälannoitusmenetelmä vahvistaa taimien juuria

Täsmälannoite lisää taimen juuriston kasvua ensimmäisenä kasvukautena jopa 40 prosenttia.
Täsmälannoitusmenetelmä auttaa taimen juuristoa hyödyntämään paremmin metsämaassa olevat ravinteet taimitarhaolosuhteiden jälkeen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Etelä-Suomessa on tänä keväänä otettu käyttöön uusi taimien täsmälannoitusmenetelmä. Kun taimi istutetaan kasvupaikalleen, sille annostellaan samalla rakeisessa muodossa olevaa lannoitetta, joka sisältää arginiinifosfaattia.

Kasviravinne edistää taimen kasvua ja selviytymistä vahvistamalla erityisesti sen juuristoa.

Mitä voimakkaampi juuristo taimella on, sitä paremmin se pystyy hyödyntämään maaperän ravinteita.

”Metsän uudistamisen jälkeen uudistusalalla ei ole enää puustoa, joten siellä on paljon vapautuvaa ravinnetta. Arginiiniaminohappo sitoo metsän ravinteet paremmin pienen taimen käyttöön”, sanoo Metsänhoitoyhdistys Uusimaan toiminnanjohtaja Timo Leirimaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Näin ravinteita ei vapaudu luontoon ja metsän uusi hiilivarasto alkaa kehittyä nopeasti.

Menetelmä on kehitetty Ruotsissa, jossa metsäntutkimuslaitos Skogforsk ja Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto SLU ovat testanneet sitä männyn ja kuusen taimilla.

”Ruotsalaistutkimukset ovat selvittäneet, että taimen juuriston kasvu on ensimmäisen kasvukauden jälkeen jopa 40 prosenttia suurempi kuin ilman tällaista lannoitusta”, kertoo Leirimaa.

Kristallirakeisuuden vuoksi lannoitetta vapautuu maaperään hitaasti, ja itse lannoitus voidaan toteuttaa hyvin pienillä määrillä, vajaalla teelusikallisella rakeita yhtä tainta kohden.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kun istutusputken leuat aukeavat, lannoiterakeet putoavat kuopan pohjalle. Sen jälkeen taimi laitetaan putkesta läpi samaan kuoppaan”, kertoo Leirimaa lannoitusmenetelmästä.

Pottiputkeen liitettävä lannoitepullo sisältää 250 ml hitaasti liukenevia rakeita. Valmistaja ilmoittaa pullon sisällön riittävän 450 taimelle.

”Metsäolosuhteissa tulee kuitenkin aina ohilaukauksia, joten pitää olla tyytyväinen, jos se riittää reilulle 400 taimelle. Silloin yhdelle hehtaarille ainetta menee 4–5 pullollista.”

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.