Pääkirjoitus: Kesä liikkuvassa mökissä

Kun matkailumahdollisuudet ovat rajalliset, kesämökki nousee arvoon arvaamattomaan, kirjoittaa Aarteen vs. päätoimittaja Elina Lampela.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, keskimäärin 1,7 mökkiä neliökilometrillä. Yli 800 000 suomalaista kuuluu kesämökin omistavaan asuntokuntaan.

1990-luvulla vapaa-ajan asuntoja rakennettiin kaikkein kiivaimmin. Sen jälkeen rakentamisen tahti on hidastunut jatkuvasti: kun 90-luvun alussa valmistui vuosittain noin 8 000 uutta kesämökkiä, ovat viime vuosien määrät olleet noin puolet tästä. Vaikka tahti on hiljentynyt, on uusien mökkien pinta-ala kasvanut, selviää Tilastokeskuksen julkaisuista.

Nyt kun matkailumahdollisuudet ovat rajalliset, kesämökki nousee arvoon arvaamattomaan. On kiinnostavaa, millaisiksi tämän vuoden loma- ja kesämökkitilastot piirtyvät.

Minulla ei ole omaa mökkiä. Vanhempieni mökillä saan nauttia ympäri vuoden mökkeilyn parhaista puolista: saunomisesta, polttopuusavotasta ja takkatulesta, veneilystä ja sadonkorjuusta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kesämökin virkaa toimittaa perheessäni punainen pakettiauto. Retkipakussa on seinät, katto ja ikkunat, kuten mökissä. Sänky, keittiö, säilytystilaa ja riippu­matotkin löytyvät. Mökeiltä tutut sauna, uimaranta ja kasvimaa puuttuvat. Puuhastelemaan ei siis pääse aivan yhtä paljon kuin kesämökillä. Ellei menopeli rupea reistailemaan.

Liikkuvassa kesämökissä on hienoa se, että maisema vaihtuu aina kun itse haluat. Retkipaku sopii spontaanille ja helposti innostuvalle ihmiselle. Uusia retkeily­kohteita saattaa löytää jopa ihan vahingossa. Maailma on tarjoillut hengästyttävän hienoja leiripaikkoja ja patikka­reittejä!

Niin, maailma. Viimeisen kymmenen vuoden aikana en ole viettänyt yhtäkään kesälomaa kotimaassa. Karkaan aina vähintään pohjoiseen naapurimaahan.

Tänä kesänä retkipaku liikkuu todennäköisesti vain Suomen rajojen sisäpuolella. Koska nyt en karkaa maasta, pääsen tekemään saunavastoja isäni opeilla, keräämään mustikoita ja uimaan kylmissä vesissä. Aion ottaa avosylin vastaan kaikki suomalaiset kesäperinteet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mitä antoisinta kesää sinulle, Aarteen lukija!

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.