
Riistaa, kalaa tai papua – kaikista syntyy tuhti talvinen pataruoka
Padat ovat helppoja ja riittoisia talviruokia, joiden maku ei säikähdä uudelleen lämmitystäkään. Patojen ohjeet löydät myös MT Ruoka reseptihausta.
Sorsankoipipata: Riistalinnun koivet ja neljän viljan ateriajyvät kypsyvät samassa padassa mehevän herkulliseksi.
Hapankaali-villisikapata: Muheva lihapata ei säikähdä muutaman päivän säilytystä ja uudelleenlämmitystä.Suomen kasvava villisikakanta ja ympäri vuoden jatkuva metsästys lisäävät villisianlihan käyttöä. Murea liha sopii esimerkiksi patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin.
Trikiiniriskin vuoksi villisika on kypsennettävä läpikypsäksi eli 70 asteeseen.
Riistalinnuista otetaan usein talteen vain täkkälihat. Fiksu ja hyvää ruokaa arvostava metsästäjä ottaa talteen myös koivet, joista valmistuu herkkuaterioita.
Koipia varataan aterialle vähintään kaksi per ruokailija. Maukkaimpia ovat kynityn linnun koivet, joissa on nahka päällä, mutta nyljettyjäkään ei kannata heittää hukkaan.
Sorsankoipien kanssa samassa padassa hautuvat kotimaiset neljän viljan ateriajyvät ovat uusi, maistuva ja kuiturikas vaihtoehto riisille.
Kalapatoja valmistettaessa ruoka kannattaa hauduttaa ensin valmiiksi ja lisätä kalapalat joukkoon vasta aivan loppuvaiheessa. Herkästi hajoava kala pysyy näin paremmin paloina eikä hajoa muhjuksi padan joukkoon. Kookos, chili ja korianteri tuovat ruokaan aasialaista makua.
Tölkeissä myytävät käyttövalmiit pavut ovat kasvispatojen proteiinipommeja. Pata saostetaan soseutetuilla pavuilla ja tarjotaan juustoraasteella ja sitruunalla viimeistellyn paahtoleivän kanssa.
Alla olevat ruokaohjeet löydät kätevästi myös MT Ruoka -reseptihausta.
Hapankaali-villisikapata
noin 6 annosta
800 g villisian patalihaa, esim. lapaa tai paistia
2 tl voita
2 tl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1–2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 rs (400 g) hapankaalia
noin 5 dl vettä
1 rkl sinappia
10 mustapippuria
3 laakerinlehteä
½ tl rosmariinia
1 dl kermaa
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Poista mahdolliset kalvot ja leikkaa annospaloiksi.
Ruskista lihat 2–3 erässä voin ja öljyn seoksessa kuumalla pannulla. Kumoa ruskistuneet lihat pataan. Kaada pannulle desi vettä. Anna kiehahtaa ja kaada myös vesi pataan. Toista, kunnes kaikki lihat on ruskistettu. Mausta lihat suolalla.
Kuori sipulit, porkkanat ja palsternakka. Lohko sipulit, viipaloi valkosipulit ja kuutioi juurekset. Sekoita kasvikset ja hapankaali lihojen joukkoon. Sekoita veden joukkoon sinappi. Lisää vesi, mausteet ja kerma pataan. Nestettä tulee olla sen verran, että ainekset peittyvät, joten lisää tarvittaessa vettä.
Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin kolme tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Vinkki: Voit käyttää villisian tilalla myös hirven-, sian- tai naudanlihaa.
Sorsankoipi-jyväpata
noin 4 annosta
8–10 sorsankoipea
3 dl neljän viljan ateriajyviä (Myllärin)
1 tl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl vettä
2 dl tomaattimurskaa
1 dl appelsiinimehua
1 rkl riista- tai lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Kuivaa lihat ja hiero niihin suolaa ja pippuria. Anna olla huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen ruuan valmistamista.
Mittaa ateriajyvät kevyesti voideltuun pataan tai kannelliseen uunivuokaan.
Kuori ja hienonna sipulit. Sekoita vesi, tomaattimurska, appelsiinimehu, riistafondi ja sipulit keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa seos jyvien päälle. Nosta päällimmäiseksi sorsankoivet ja peitä kannella.
Nosta pata 175-asteiseen uuniin noin tunniksi, tai kunnes neste on imeytynyt jyviin ja lihat ovat kypsiä. Tarjoa salaatin kanssa.
Vinkki: Riistalinnun koipien tilalla voit käyttää myös broilerin koipia.
Mausteinen kalapata
4 annosta
2 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 tomaattia
½ punainen chili
1 tl rypsiöljyä
2 dl vettä
1 kalaliemikuutio
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
2 tl inkivääriä raastettuna
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
800 g lohta, kuhaa tai seitiä
1 ruukku korianteria
Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele paprikat ja tomaatit. Poista paprikoista kanta ja siemenet. Leikkaa paprikat suikaleiksi ja kuutioi tomaatit. Hienonna chili.
Nosta kasvikset kevyesti öljyttyyn pataan. Lisää vesi, liemikuutio, kookosmaito, inkivääri ja mausteet. Peitä pata kannella ja nosta 200-asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi.
Poista kalasta tarvittaessa ruodot ja nahka. Leikkaa kala suupaloiksi.
Pane uuni pois päältä. Lisää kalat pataan ja nosta pata uunin jälkilämpöön 10 minuutiksi. Ennen tarjoamista sekoita varovasti joukkoon hienonnettua korianteria. Tarjoa kalapata riisin kanssa.
Vinkki: Pataan saa makua käyttämällä kahta eri kalaa, esim. rasvaista lohta ja kotimaista järvikalaa.
Italialainen papupata
noin 5 annosta
2 porkkanaa
1 palsternakka
¼ (100 g) selleri
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl öljyä
5 dl kasvislientä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl chilihiutaleita
2 tlk (à 400 g) valkopapuja
1 tlk (310 g) kikherneitä
2 lehtikaalinlehteä
½ ruukkua basilikaa
¼ ruukkua timjamia
Lisäksi
paahtoleipää, voita, sitruuna ja parmesaani- tai pecorinojuustoa
Kuori ja paloittele juurekset. Kuori ja hienonna sipulit. Nosta kasvikset kevyesti voideltuun pataan. Lisää kasvisliemi ja mausteet.
Soseuta toinen purkki valkopapuja nesteineen sauvasekoittimella ja sekoita sose kasvisten joukkoon. Nosta pata 175-asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi.
Valuta ja huuhtele loput pavut. Poista lehtikaaleista ruodit ja revi lehdet paloiksi. Hienonna yrtit. Lisää pavut, lehtikaalit ja yrtit pataan ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia.
Ennen tarjoamista paahda ja voitele leivät. Raasta päälle reilusti pecorinojuustoa ja hiukan sitruunaa. Nosta leipien päälle papupataa.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat


