Taimen kutee syksyllä – väärin tunnistettu kala voi tuoda tonnien laskun

Taimenen kutupuuhien seuraaminen on varovaisuusperiaatetta noudattaen jännittävä hämäräharrastus. Kutualueilla kahlaamista tulee välttää, joten tarkkaile rannalta käsin.
Taimenten kutuaika vaihtelee eri osissa maata, mutta ajoittuu pääasiassa syyskuun lopulta marraskuulle väliselle ajalle veden lämpötilan laskettua alle kymmenen asteen.
Taimenet kutevat pienissä puroissa ja suurten jokien sivuhaaroissa. Suomen Vapaa-ajankalastajat muistuttaa tiedotteessaan, että taimenen kalastajan tulee tietää sallitut pyyntimitat eri alueilla ja rauhoitusalueet. Tärkeää on osata erottaa villit luonnossa syntyneet ja istutetut taimenyksilöt toisistaan. Istutetun taimenen tunnistaa pois leikatusta rasvaevästä.
Villi rasvaevällinen taimen on rauhoitettu kokonaan merialueilla ja maan eteläosien sisävesissä, sekä useissa yksittäisissä vesistöissä eri puolilla Suomea. Saaliiksi tulee valikoida istutuksista peräisin olevia kaloja. Taimen on rauhoitettu joessa ja purossa syyskuun alusta marraskuun loppuun.
Rasvaevällisen taimenen tappaminen on luonnonsuojelurikos. Maa- ja metsätalousministeriön asetus uhanalaisten kalojen arvosta määrittelee rasvaevällisen taimenen korvausarvoksi 3 260 euroa. Rauhoitettu kala on laskettava viipymättä takaisin veteen, oli se elävä tai kuollut.
Metsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

Osaston luetuimmat
- Kannattaako klapeja kuskata takakontissa kaupunkiin? Näin paljon voit säästää sähkölaskussa polttamalla omia puita
- Suden metsästys alkoi Sveitsissä: maassa päätettiin ampua 12 kokonaista laumaa
- Näin Luontopaneeli hillitsisi hakkuita: maanomistajille vuosittainen hakkuukiintiö
- Suomenpystykorvalla on ainutlaatuinen geeniperimä – “Tässä saa olla osa tuhansien vuosien jatkumoa”
- Sudet aiheuttaneet tänä vuonna jo noin 60 koiravahinkoa – susien pannoitushankkeen tietojen jakamisesta ei ole saatu vielä tietoa
- Tiesitkö – asepussin avonainen vetoketju voi tuoda sakot
- Aarre | Suomen Metsämuseo Lusto sai puolen miljoonan euron apurahan