
Leivo retkelle
Hiihtovaelluksen evääksi voi pyöräyttää omat myslipatukat. Retken jälkeen maistuvat pyöröt tai sultsinat.
TEKSTI ja KUVAT: Riitta Mustonen
Hiihtäjän myslikeksit
Puukarin Pysäkin Anni-emännän myslipatukat hakkaavat mennen tullen kaupasta ostetut. Anni Korhonen panee taikinaan milloin rusinoita ja pähkinöitä, milloin muita siemeniä tai kuivahedelmiä, mitä kaapista löytyy.
”Idea meillä lähti siitä että olimme tehneet niin paljon mysliä, että se täytyi kaapista jollain tavalla tuhota pois”, Korhonen muistelee.
Kukkoset eli pyöröt
(noin 30 kpl)
• 3 dl rusinoita, kuivattuja omenoita tai muita hedelmiä
• 100 g pähkinöitä
• 1,5 dl sokeria (osa voi olla fariinisokeria)
• 1 tl vaniljasokeria
• 1 dl jotain hedelmä- tai marjasosetta (mieluummin sokeroimatonta)
• 0,75 dl rypsiöljyä
• 3 dl erilaisia hiutaleita ja leseitä (voi laittaa myös auringonkukansiemeniä)
• 2 dl speltti- tai vehnäjauhoja
• 2 tl leivinjauhetta
• 1 tl kanelia
• 0,25 tl suolaa
Hienonna pähkinöitä pienemmäksi. Sekoita sokeri, sose ja öljy ja lisää pähkinä-rusinaseos mukaan massaan.
Kääntele joukkoon jauhot, leseet, leivinjauhe, kaneli ja suola. Lusikoi taikinasta kokkareita pellille ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna keksien jäähtyä pellillä hyvin ja säilytä viileässä.
Sultsinat
Minna Murtonen leipoo hiihtäjien päiväkahville pyöröjä eli kukkosia niin kuin niitä hänen lapsuudenkodissaan kutsuttiin.
Leivo tavallinen sämpylätaikina. Eli:
• 1/2 l vettä
• 50 g hiivaa
• vähän öljyä
• 1 tl suolaa
• hiivaleipäjauhoja ja kaurahiutaleita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää loraus öljyä ja sekoita joukkoon jauhoja niin paljon, että syntyy löysähkö taikina. Anna kohota.
Valmista riisipuuro yhteen litraan maitoa. Lisää jäähtyneeseen puuroon kolme kananmunaa. Voit käyttää myös mannapuuroa.
Leivo taikina sämpylöiksi ja anna kohota puolisen tuntia. Paina sämpylöihin lasinpohjan avulla syvennys ja lusikoi syvennykseen puuroa. Voitele reunat kananmunalla.
Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia.
Pyöröt maistuvat tuoreena sellaisenaan tai munavoin kanssa.
Ritva Ryttyläinen oppi sultsinoiden teon äidiltään Ilomantsissa, missä sultsinat olivat sunnuntaiaamun herkku.
Valmista ensin riisipuuro:
• 1 l maitoa
• 1 1/2 dl riisiä
• 1 tl suolaa
Tee sitten karjalanpiirakkataikina:
• 1/2 l vettä
• 9 dl ruisjauhoja
• 3 dl vehnäjauhoja
• 3 1/2 tl suolaa
• 1 rkl voisulaa tai öljyä
Muotoile taikinasta ohut tanko. Leikkaa tanko tasavälein siivuiksi, pyöritä siivut palloiksi ja kauli ne ohuiksi levyiksi jauhoja apuna käyttäen.
Paista taikinalevyjä kuumalla hellan levyllä muutama sekunti puoleltaan.
Voitele levyt voilla toiselta puolelta ja nostele pinoon voidellut puolet vastakkain. Levitä puuro levylle ja taittele kääröksi. Syö lämpimänä sormin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

