Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tee kevään juhliin riimihärkää ja härkäpapusalaattia Inkalan kartanon tapaan

    Kartanossa kokataan sesongin mukaan. Kevään juhlapöydässä herkutellaan lähiseudun antimilla.
    Limejuustokakun koristelu onnistuu kotikokiltakin.
    Limejuustokakun koristelu onnistuu kotikokiltakin. Kuva: Kari Salonen
    Inkalan riimihärkä koristellaan tuoreella timjamilla ja hillosipuleilla.
    Inkalan riimihärkä koristellaan tuoreella timjamilla ja hillosipuleilla. 
    Lohi-parsapiirakka kuuluu kevääseen.
    Lohi-parsapiirakka kuuluu kevääseen. 
    Härkäpapusalaatin voi tehdä ennakkoon.
    Härkäpapusalaatin voi tehdä ennakkoon. 

    Inkalan kartanossa ruokalinja on Leila Ylitalon sanoin "reilua, runsasta ja rehevää". Sesongin mukaan mennään ja kuunnellaan tuntosarvet pystyssä, miten lähituotteita voisi hyödyntää.

    Kevään juhliin tarjottavaksi Leila Ylitalo ja kokki Jaana Orava suunnittelivat herkkuja, jotka voi valmistella etukäteen: riimihärkää, lohi-parsapiirakkaa, härkäpapusalaattia ja hennonvihreää limejuustokakkua.

    Riimihärkä tehdään Inkalassa kyytönlihasta, koska lihaa saa naapurista. Myös härkäpavut tulevat läheltä Tiirinkoskelta. Parsa kuuluu kevääseen ja kartanoiden puutarhoihin, mutta sitä Inkalassa ei ole omasta takaa toisin kuin kesällä esimerkiksi marjoja ja krassinkukkia.

    Keväinen salaatti

    1 kerä jäävuorisalaattia

    1 kerä friseesalaattia

    1 kerä punasalaattia

    1 pussi vuonankaalia

    1 tuore kurkku

    1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja

    1 rasia punaisia kirsikkatomaatteja

    Pilko salaatit kulhoon. Lisää vuonankaali. Paloittele kurkku ja tomaatit ja sekoita salaatin joukkoon.

    Koristele krassinkukilla.

    Inkalan riimihärkää

    800g kyytön sisäfileetä (tai naudan sisäfileetä)

    3 rkl karkeaa suolaa

    1 rkl sokeria

    2 kierrosta mustapippuria myllystä

    loraus konjakkia

    Levitä kelmu pöydälle ja aseta filee sen päälle. Levitä mausteet fileen päälle, kääri kelmu tiukasti fileen ympärille ja sen päälle vielä folio. Laita kolmeksi päiväksi jääkaappiin maustumaan. Kääntele muutaman kerran.

    Laita filee sitten pakasteeseen pariksi tunniksi eli siihen saakka kunnes se on kohmeinen. Leikkaa ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.

    Nautitaan alkupalana tai tumman leivän päällä. Lisänä voi tarjota piparjuurikastiketta eli sekoita purkilliseen (1,5 dl) ranskankermaa 2 rkl piparjuuriraastetta, 1 tl sinappia ja 1 tl hunajaa.

    Härkäpapusalaatti

    400 g kokonaisia kuivattuja härkäpapuja

    4 maustekurkkua

    2 tuoretta kurkkua

    2 omenaa

    1/2 purjo

    tuoretta minttua

    Kastike:

    1/2 dl oliiviöljyä

    1 tl sokeria

    1 tl suolaa

    1 rkl sitruunamehua

    Liota härkäpapuja yön yli. Vaihda vesi. Keitä härkäpapuja suolavedessä ja kaada siivilään valumaan.

    Suikaloi kasvikset samankokoisiksi suikaleiksi ja kaada valutetut härkäpavut joukkoon. Sekoita kastikeainekset ja kaada salaatin päälle. Koristele esimerkiksi herneenversoilla ja marinoiduilla punasipulirenkailla.

    Lohi-parsapiirakka

    (halkaisija 25 cm)

    Pohja:

    2 dl vehnäjauhoja

    1 dl kaurahiutaleita

    100 g voita

    1/2 tl suolaa

    2 rkl vettä

    Täyte:

    400g parsaa

    200 g tuoretta lohta

    1 sipuli

    1/2 rkl öljyä

    2 dl kermaa

    2 munaa

    suolaa ja mustapippuria

    Sekoita pohjan ainekset keskenään ja paista uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.

    Keitä parsaa muutama minuutti suolavedessä. Leikkaa lohesta sopivia viipaleita ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Hienonna ja paista sipuli.

    Asettele sipuli, parsat ja lohiviipaleet haluamallasi tavalla piirakan pohjalle ja kaada päälle suolalla ja mustapippurilla maustettu muna-kermaseos.

    Paista uunissa 200 asteessa 20–25 minuuttia.

    Limejuustokakku

    halkaisija 26–28 cm

    20 hengelle

    Pohja:

    250 g digestive-keksejä

    80 g voita

    Täyte:

    7 liivatelehteä

    5 dl kermaa

    400 g maustamatonta tuorejuustoa

    1 dl limemehua (noin kolmen limen mehu)

    2 dl sokeria

    4 tl vaniljasokeria

    3 rkl vettä

    Kiille:

    3 liivatetta

    2 dl vettä

    1/2 dl limemehua

    1/2 dl sokeria

    hitusen vihreää elintarvikeväriä

    Leikkaa irtopohjavuoan kokoinen leivinpaperiympyrä ja aseta se vuoan pohjalle. Murenna keksit ja nypi rasva murun joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä vuoan pohjalle tasaisesti.

    Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, sokerit ja limemehu. Sulata lionneet liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää liivate ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pintaa tarvittaessa. Hyydytä kylmässä muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

    Kiille: Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuutin ajan. Kuumenna 2 dl vettä kiehuvaksi. Lisää sokeri, limemehu ja elintarvikeväri. Sulata liivatteet kiilteeseen. Anna kiilteen hetken aikaa jäähtyä ennen kuin kaadat kakun päälle. Hyydytä puoli tuntia kylmässä.

    Irrota kakku vuoasta ja koristele esimerkiksi limen viipaleilla, ananaskirsikoilla, mintun lehdillä ja pienillä valkosuklaarakeilla.