Hellan kulmalla: Alussa oli kenkälaatikko, mutta enää edes 18 litran laatikko ei tahdo riittää – mausteet ovat vallanneet keittiöni
Kukkapenkeistä pelastetut rakuunat ja ulkomailta ostetut maustesekoitukset valtaavat keittiöstäni vuosi vuodelta enemmän tilaa, kirjoittaa toimittaja Tuovi Mäkipere Hellan kulmalla -kolumnissaan.Vaikka kaikissa asunnoissani on ollut liesituulettimen päällä maustehyllykkö, en ole koskaan säilyttänyt siinä mausteita.
Ensinnäkin höyrysaunaa muistuttava hyllykkö klimppiyttää mausteet ja karkottaa niistä maut. Toiseksi maustepurkkini, -sirottimeni ja -pussini eivät todellakaan mahdu kitukasvuisille hyllyille.
Suolaa en käytä nimeksikään, muita mausteita kyllä. Minulla on paha tapa tarjoutua pelastamaan kukkapenkeissä rehottavat ruohosipulit, rosmariinit, rakuunat ja muut vihreät herkut ja kuivata niitä neliömetritolkulla.
Ulkomailla hankin matkamuistoksi kevyitä ja pieneen tilaan mahtuvia mausteita. Minun on vaikea ohittaa edes tavallisen suomalaisen ruokakaupan mausteosastoa vilkaisematta valikoimaa.
Vasta omilleen muuttaneena teininä säilytin mausteita viiden litran kenkälaatikossa kaapissa, jossa ihmiset yleensä säilyttävät pelkkiä pannuja ja kattiloita. Mausteennälkä kuitenkin kasvoi maustettua ruokaa syödessä nopeasti, ja kenkälaatikon rajat tulivat vastaan.
Väliaikaisratkaisuna kippasin maustepakkaukset 10 litran ämpäriin ja pidin ämpäriä siivouskomerossa, sillä kattilakaappiin se ei enää mahtunut. Ämpärin pohjalle hautautuneen kanelin tai korianterin kaivaminen oli kuitenkin turhauttavaa puuhaa.
Onneksi seuraavassa asunnossani minulla oli oikea keittiö eikä pelkkää keittokomeroa. Aloin mittailla, kuinka valtavan maustesäiliön voisin hankkia.
Ostin 18 litran vetoisen muovilaatikon, joka on minulla edelleen käytössä. Olen päättänyt, että mausteideni pitää mahtua kyseiseen laatikkoon, jotta en hamstraa niitä enempää kuin ehdin käyttää.
Sääntö on pitänyt näihin päiviin asti, mutta uusin juustokuminapurkki taisi olla liikaa. Pitänee etsiä 30 litran muovilaatikko.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




