Elintarviketeollisuusliitto etsii ratkaisuja koko ruokaketjun kanssa
Elintarviketeollisuus työllistää suoraan 38 000 osaajaa ja on alana merkittävä veronmaksaja.Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoitus (MT 15.8.) ihmetteli, miksi ETL ei ilmaise äänekkäämmin tukeaan tuottajille satotilanteen ollessa vuosisadan huonoin.
ETL on keskittynyt suomalaisen elintarviketeollisuuden toimintaedellytysten vahvistamiseen toimilla, jotka eivät aina palstamillimetrejä kuluta. Vaikutamme siellä, missä lisäarvomme jäsenistöllemme on suurin.
Teemme joka päivä avoimesti töitä koko elintarvikeketjun tulevaisuuden parhaaksi. Viemme viestiä ketjun ja sen toimintaedellytysten parantamisen tärkeydestä päättäjille, vaikuttajille ja sidosryhmille. Jäsenyrityksiä edustavat ETL:n hallituksen jäsenet ovat vahvasti tässä työssä mukana.
Hyvä esimerkki ETL:n vaikuttamisesta ovat ongelmaksi koetut ja pääkirjoituksessakin esille nostetut päivittäistavarakaupan sopimuskausien pituudet.
Niitä käsiteltiin viime keväänä elintarvikeketjun kauppatapalautakunnassa. Lautakunta kehotti kannanotossaan kauppaketjuja tarkastelemaan omia toimintamallejaan ja toimimaan tasapuolisesti kaikkia tavarantoimittajia kohtaan.
Suomalainen elintarviketeollisuus on syvästi riippuvainen suomalaisesta alkutuotannosta.
On selvää, että myös ETL:n näkökulmasta alkutuotannon lyhyen ja pitkän aikavälin ahdinko on raastavaa.
Parhaillaan käydään neuvotteluja kuivuuden aiheuttamien satovahinkojen korvaamiseksi valtion budjetista. ETL on aktiivisesti mukana tässäkin keskustelussa.
ETL haluaa vaikuttaa monilla tahoilla, jotta suomalaiset voivat syödä kotimaista ruokaa myös tulevaisuudessa.
ETL keskittyy myös useisiin elintarvikemarkkinoilta saatavaa lisäarvoa kasvattaviin toimiin, kuten vienninedistämiseen, työehtosopimustoimintaan, alan tutkimus- ja kehittämistyöhön sekä kuluttajatiedon saatavuuden parantamiseen.
ETL:n jäsenyritykset ovat tuskallisen tietoisia vaakalaudalla olevan raaka-aineen saatavuudesta ja kustannusten nousupaineesta. Tällä hetkellä kauppojen hyllyillä olevien tuotteiden valikoimat ja hinnat neuvoteltiin maaliskuussa, kun lumi oli vielä maassa.
Nyt neuvotellaan tulevista valikoimista ja niiden hinnoista. Elintarvikeyritykset käyvät parhaillaankin keskustelua kaupan ja ruokaketjun muiden toimijoiden kanssa alkutuotannon tämänhetkisestä kriisistä.
Toimialan etujärjestönä ETL ei luonnollisesti voi ottaa kantaa markkinoilla tapahtuvaan hinnanmuodostukseen. Myöskään jäsenyritykset eivät käy hintakeskusteluja keskenään.
Kilpailulainsäädäntö on tältä osin hyvin selvä, ja me ETL:ssä noudatamme lakia.
Kotimainen ruuantuotanto on vahva tukijalka koko Suomen taloudelle ja työllisyydelle. Elintarviketeollisuus työllistää suoraan 38 000 osaajaa ja on alana merkittävä veronmaksaja. Koko ketju alkutuotannosta teollisuuden ja kaupan kautta ruokapalveluihin työllistää joka kahdeksannen suomalaisen, yhteensä jopa 340 000 ihmistä.
Tällä ketjulla on yhteiskunnassa vahva merkitys – käytetään sitä voimaa yhteistyössä koko alan parhaaksi.
Suomen luonnonolosuhteiden takia alkutuotantomme on epäedullisessa asemassa useimpiin muihin EU-maihin verrattuna.
Haastavien luonnonolosuhteiden ja niistä aiheutuvien korkeampien tuotantokustannusten sekä EU-maataloustukien historian vuoksi EU-maataloustukien täydentäminen kansallisilla tuilla on perusteltua.
Omalla monipuolisella tuotannollamme pystymme vastaamaan kuluttajien odotuksiin laadukkaasta, turvallisesta ja lähellä tuotetusta ruoasta, jota on saatavilla myös kriisi- ja poikkeustilanteissa. Ruuantuotanto pitää turvata Suomessa tulevaisuudessakin!
Pia Pohja
toimitusjohtaja
Elintarviketeollisuusliitto ETL
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

