Roskalahna herkuksi
Kalastajien talviverkkoihin menee pikkulahnaa. Suurin osa näistä heitetään jäälle. Ei kannattaisi.
Ota lahnoista selkäfileet fileoimalla selän puolelta isoja ruotoja pitkin. Vatsaa ei tarvitse avata. Kalan päät voit keittää, ne on herkullista syötävää.
Laita fileet graavisuolaan noin kuudeksi tunniksi. Keitä marinadiliemi: kolme osaa vettä, yksi osa sokeria. Lisää jäähtyneeseen liemeen yksi osa etikkaa. Lisää pilkottua punasipulia ja valkosipulia, sekä rouhittua roseepippuria.
Huuhdo kaloista liika suola pois. Anna marinoitua vuorokauden. Pilko kalat pieniksi (5 mm x 5 mm) kuutioiksi. Pikkuruodot pilkkoutuvat.
Lisää smetanaa ja ripaus makeaa chiliä. Yhdistä myös sipulit ja siivilöi roseepippurit mukaan.
Anna vetäytyä tunnin verran. Herkullista keitetyn perunan tai ruisleivän kanssa.
Pentti Juvonen
Liperi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
