Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Itseruoskinnan lomassa kannattaisi arvostaa, kuinka hieno maa Suomi on

Suomi menestyy monilla mittareilla satumaisen hyvin. Siitä olisi syytä olla ylpeä, Jyrki Kangas kirjoittaa kolumnissaan.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomi on pieni maa. Osuutemme maailman pinta-alasta ja väestöstä on 0,07 prosenttia.

Metsäalasta osuutemme on kuitenkin paljon suurempi, 0,5 prosenttia. Suomi voi olla joissakin suhteissa merkillinen, mutta monessa esimerkillinen.

Meillä on monia syitä iloita isänmaamme menestyksestä. Viime vuosina Suomi on noteerattu positiivisesti kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden huippumaana.

Maasta se pienikin ponnistaa. Näytämme mallia muille. Kestävyys- ja luontokatastrofit ovat muualla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

YK:n yli 150 maan kestävän kehityksen vertailussa Suomi nousi vuonna 2021 ykköseksi, ja jatkoi kärjessä myös viime vuonna. Suomi on saavuttanut tai lähellä saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet parhaiten.

Suomen vahvuuksiin kuuluvat muun muassa terveys, köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen sekä ympäristönsuojelu.

Lontoon luonnonhistoriallinen museo arvioi Suomen biodiversiteetiltään EU:n toiseksi parhaiten säilyneeksi maaksi. Sen mukaan luontomme on monimuotoista ja ekosysteemimme toimivat hyvin.

Ihmisen vaikutus luontotyyppeihin ja alkuperäiseen lajistoon on meillä ollut suhteellisen vähäistä. Suomen biologinen monimuotoisuus on jopa parantunut viimeisten 50 vuoden aikana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomi on Euroopan metsäisin maa. Monimuotoisuus- ja kestävyysmenestyksestämme voidaankin paljolti kiittää metsien käyttöä. Metsiä on hoidettu hyvin, käytetty monitavoitteisesti ja suojeltu. Se näkyy puolueettomissa vertailuissa.

Meillä ei ole puupeltoja vieraslajiklooneineen ja glyfosaattimyrkytyksineen, vaan kotimaiset puulajit ja monipuolinen metsämaisema.

Onpa Suomi maailman eliittiä monessa muussakin kuin kokonaiskestävyydessä ja biodiversiteetissä. Tilastokeskuksen nettisivuilta poimin tähän muutamia kohokohtia viime vuosien rankingeista.

Suomi on maailman vakain ja vapain valtio sekä turvallisin maa. Meillä on maailman toiseksi paras hallinto ja kolmanneksi vähiten korruptiota. Suomessa on eniten inhimillistä pääomaa. Suomi on maailman kolmanneksi innovatiivisin maa, ja kestävässä kilpailukyvyssä neljäs.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomi on maailman paras maa ihmisten perusoikeuksien suojelemisessa ja neljänneksi tasa-arvoisin. Meillä äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parasta.

Suomi on maailman onnellisin maa jo viidettä vuotta putkeen, ja suomalaiset ovat eurooppalaisista tyytyväisimpiä elämäänsä. Suomi tuottaa kokoonsa nähden eniten hyvää ihmiskunnalle. Suomessa on maailman puhtainta ilmaa. Suomi on vesivaroiltaan maailman rikkain maa.

Meidän suomalaisten itsemmekin soisi ymmärtävän, kuinka hyviä olemme, ja siitä iloitsevan. Sen sijaan meillä tuntuu vallitsevan itseruoskinnan kulttuuri. Enemmän etsimme rankingeista virheitä kuin röyhistämme rintaamme niissä menestymisestä.

Suomessa on hyvä elää, kehitys on kestävää ja Suomen metsäluonto kestää kansainvälisen vertailun. Hyvä Suomi!

Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston professori.