Turvaa kotimaisesta
”Suomalainen broileritila ei jalosta superbakteereja.”Kuluttajan kiinnostus ruokaan on tällä hetkellä poikkeuksellisen vahva. Tuotteen sisällön, alkuperän, maun ja teknisen laadun lisäksi huomio kiinnittyy yhä useammin myös tuotantotapaan.
Kuluttaja haluaa tietää, millä menetelmillä ruuan raaka-aine on tuotettu. Lisäaineita ja erilaisia jäämiä vältetään, luomu- ja lähiruoka kasvattavat suosiotaan.
Jälleen kerran suomalaisilla on käsissään selvitys, joka kertoo karuista eroista eri maiden tuotantotavoissa. Ei ole yllätys, että suomalainen tuotanto erottuu vertailussa jälleen kerran selvästi edukseen.
Suomessa broileritilat ovat tehneet pitkäjänteistä työtä eläintautien torjumiseksi. Tämän ansiosta suomalaisilla tiloilla ei viime vuonna lääkitty yhtäkään broileriparvea antibiooteilla.
Samaan aikaan Saksassa Nordrhein-Westfalenin alueella tutkituista broilereista 96 prosenttia sai jotakin antibioottia – osa näistä jopa kahdeksaa eri antibioottia noin kuukauden mittaisen elämänsä aikana.
Tutkimus antaa näyttöä sille, kuinka Keski-Euroopassa antibiootteja on alettu käyttää kiellettyjen kasvunedistäjien korvaajana.
Asian vakavin puoli ei kuitenkaan tule näkyviin itse vertailussa: Antibioottien holvaaminen tuotantoeläinten rehuun on muodostumassa suureksi vaaraksi myös ihmisten terveydelle.
Jatkuva ja toistuva antibioottien käyttö jalostaa bakteerikantoja, joihin antibiootit eivät enää tehoa. Tällaisia superbakteereja on jo maailmalla tarjolla – suomalaisille ne ovat uhkaksi matkailun ja tuontiruuan muodossa.
Kotimainen ruuantuotanto pystyy tehokkaasti estämään superbakteereiden syntymistä. Tällainen laatutyö on osa ruokaturvaa. Sen arvo muistetaan usein valitettavasti vasta sitten, kun se on menetetty.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
