Siementuotantoa on vaikea lisätä, ellei yhteiskunnalla ole osoittaa alalle muuta kuin valvontaa
Siemenkauppa on tänä keväänä käynyt vilkkaasti. Siemenen kysyntää kasvattaa myös tarve palauttaa varmuusvarastot normaalitasolleen kevään 2022 purun jäljiltä. Siemenviljelijöitä tarvitaan lisää, mutta mistä kannuste tuotantoon?Viljelijät lähtivät tänä vuonna kylvösiemenkaupoille yhä aikaisemmin. Nyt siemenkauppiaiden varastot alkavat olla jo tyhjinä, vaikka useamman viikon jatkunut viileys onkin kääntämässä viisaria tavanomaista aikaisemmasta ehkä jopa tavanomaista myöhäisemmän kevään puolelle. (MT 7.5.)
Kylvösiemen kuuluu Suomessa leipäviljan ohella niihin hyödykkeisiin, joista Huoltovarmuuskeskus pitää yllä varmuusvarastoja. Ne ovat olleet normaalia pienemmät keväästä 2022 lähtien, jolloin varastoista vapautettiin 8 500 tonnia siementä edellisen syksyn heikon sadon vuoksi. Keskuksen mukaan varastojen palauttaminen ennalleen vie jopa kolme vuotta. (MT 27.2.)
Siemenvarastojen palauttaminen tavoitetasolle onnistuu ainoastaan viljelyttämällä kylvösiementä vuotuista kysyntää enemmän, mitä pakkaamot ovat kasvukaudesta 2022 alkaen tehneet. Tosin syksyn 2023 heikon sadon vuoksi pakkaamot olisivat halunneet Huoltovarmuuskeskuksen vapauttavan kylvösiementä varastoistaan myös viime kevään kylvöille. Tuolloin keskus ei siihen suostunut.
Siementuotanto on omaa ammattitaitoaan vaativaa erikoistuotantoa.
Suomessa sertifioidun kylvösiemenen käyttö on selvästi vähäisempää kuin useimmissa Euroopan maissa. Siemenpakkaamoiden ohella myös viranomainen on vuodesta toiseen kannustanut viljelijöitä valitsemaan kylvöille laadultaan varmistetun siemenen itse tuotetun sijaan. Ruokaviraston mukaan sertifioitu siemen on yksi tärkeimmistä sadon laadun takeista.
Siitä huolimatta erityisesti elintarvikeviljojen osalta sertifioidulla siemenellä kylvetty ala laahaa vuodesta toiseen matalalla. Vaikka elintarvikeviljan laatuvaatimukset ovat huomattavasti tiukemmat kuin rehuviljan, leipävehnän ja elintarvikekauran alasta alle neljännes kylvetään ostosiemenellä. Rehuviljoilla osuus on lähennellyt kolmannesta kokonaisalasta.
Kasvanut ja aikaistunut kysyntä antaa kuitenkin viitteitä siitä, että yhä useampi viljelijä on halukas siirtymään sertifioituun siemeneen. Se edellyttää siementuotantoalan lisäämistä ja ennen muuta uusia halukkaita siemenviljelijöitä. Lisääminen ei onnistu käden käänteessä, sillä kyse on omaa ammattitaitoaan ja suurempaa työmäärää vaativasta erikoistuotannosta.
Ruokaviraston kannustus sertifioidun siemenen käyttöön on kuitenkin ainoa tuki, jota yhteiskunta sertifioidun siemenen tuotannolle suo. Viimeisen kerran siementuotannolle maksettiin viljelijätukia tilatuen timoteilisäosan muodossa vuonna 2016. Tuen sijaan siementuottajille onkin tarjolla yhteiskunnalta vain tiukkaa valvontaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










