Politiikka

"Poliisi ei voi jokaikistä sakottaa" – ministeri Ohisalo vetosi Ylellä kansalaisia rajaamaan liikkumista omaehtoisesti

Liikkumisen rajoitus on viimeinen keino, koska se ohittaisi perusoikeudet ja elinkeinovapauden, sisäministeri muistutti Ylen lähetyksessä maanantaina.
VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Ulkonaliikkumiskielto tarkoittaisi, että suomalaiset eivät pääsisi edes kävelylle metsään. Se olisi henkisesti kova paikka, muistutti Maria Ohisalo.

Hallituspuolueiden johtajat keskustelevat illalla mahdollisista rajoituksista liikkumiseen. Esillä on myös ravintoloiden toiminnan rajoittaminen.

"Sitten kun minulla on vastaus, mitä rajoituksia tulee, se kerrotaan", totesi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Kysymys on ihmisten perusoikeuksien ja elinkeinovapauden rajoittamisesta. Niitä ei voida ministerin mukaan rajoittaa, ellei ensin ole käytetty kaikki muut normaalien lainsäädännön antamat työkalut.

Ohisalo vastaili Ylen suorassa lähetyksessä kansalaisten kysymyksiin koronaviruksesta johtuvan poikkeustilan vuoksi.

Ohisalo piti hyvänä, että ihmiset ovat viikonloppuna lopulta heränneet siihen, että omassa kodissa on parhaiten turvassa.

"Jos lähdetään maakuntiin esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, muiden paikkakuntien kantokyky voi kuormittua liikaa, jos matkaaja joutuu turvautumaan terveyspalveluihin", hän huomioi.

Ohisalolle tuli kysymys muun muassa, kuinka toimia, kun läheinen vanhus edelleen liikkuu kaupassa.

"Toki viimeisenä keinona on, että poliisi tulee jututtamaan kaupassa, että `hyvä rouva tai herra, nyt ei kannattaisi enää tulla kauppaan´. Mutta poliisi ei voi jokaikistä sakottaa", hän sanoi.

Poliisin toiminta perustuu ylipäätään kehotuksiin, vasta sitten käskyihin. Poliisi ei saa poikkeuslaissa lisävaltuuksia, vaan enemmänkin lisää tehtävää, jos liikkumista aletaan rajoittaa.

Maria Ohisalo vetosi useita kertoja siihen, että ihmiset rajaisivat nyt omaa toimintaansa eikä tarvittaisi kovempia keinoja.

Hänen mukaansa hallitus haluaa välttää tilanteen, johon on jouduttu pahimmin jylläävän koronaviruksen maissa. Ulkonaliikkumiskieltoa ei haluta hänen mukaansa julistaa. "Silloin suomalaiset eivät voisi mennä metsään kävelylle. Se on meille oleellinen henkisen jaksamisen kysymys."

Suomi on poikkeustilanteessa, jollaista ei ole nähty sitten sotien.

"Nyt jos koska kaikkien pitäisi olla tätä tekemässä yhdessä", ministeri vetosi.

Lue myös: "Jäykkä lainsäädäntö on hidastanut liikkumisen rajaamista" - hallitus kaavailee lisää rajoituksia

Näin ihmisiä vedottiin rajoittamaan liikkumista – turhaan!

Lue lisää