Politiikka

Professori Huovinen: Koronaviruksen leviämisen nopeus ja viruksen tappavuus ovat yllättäneet maailman – "kaikki viruksen leviämismuodot eivät edes ole vielä tiedossa"

Huovinen listaa kolme mahdollista asiaa, jotka voisivat selittää viruksen räjähdysmäistä leviämistä. Ne liittyvät oireettomien taudinkantajien ja lasten rooliin viruksen leviämisessä sekä siihen, tarttuuko virus ilmalevitteisesti.
Petteri Kivimäki
Kaikki koronaviruksen leviämismuodot eivät vielä ole tiedossa. Esimerkiksi lasten roolia epidemian leviämisessä pitää tutkia lisää, biolääketieteen professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta korostaa.

Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen professori Pentti Huovinen korostaa, että koronaviruspandemia on ainutkertainen tilanne tautien historiassa.

"Ei ole tunnistettavissa vastaavaa taudin leviämistä kuin koronaviruksella on. Yli sata vuotta sitten riehunut espanjantauti oli monin tavoin vastaava, mutta niissä olosuhteissa torjuntatoimet ja hoitomahdollisuudet olivat paljon huonommat", Huovinen sanoo.

Professorin mukaan koronaviruksen leviämisen nopeus on päässyt yllättämään maailman.

"Tässä on yllättänyt leviämisen nopeus sekä vaikeiden tautimuotojen suuri määrä, erityisesti ikääntyvässä väestössä. Myös kuolleisuus vakavaan tautimuotoon sairastuneissa on ollut monissa maissa hämmästyttävän korkealla."

 

Huovinen huomauttaa, ettei koronaviruksesta tiedetä vielä läheskään kaikkea.

"On pohdittu, mistä yllättävän nopea leviämistahti johtuu. Selityksenä lienee, että viruksella täytyy olla sellaisia leviämistapoja, joita emme ole ajatelleet."

Huovinen listaa kolme mahdollista asiaa, jotka voisivat selittää viruksen räjähdysmäistä leviämistä.

"Olisi tärkeää selvittää, paljonko oireettomat taudinkantajat todellisuudessa tartuttavat muita. Toinen tärkeä selvitettävä asia on, paljonko virus leviää lasten kautta. Flunssathan keskimäärin leviävät lapsiväestön kautta yhteiskuntaan", Huovinen toteaa.

Kolmas kysymys on, leviääkö virus ilmassa.

"Olisi tärkeää saada selville, että leviääkö tämä sittenkin aerosolina, eli ilmavälitteisesti, joka lisää tätä tartuntariskiä merkittävästi? Se on eri asia kuin pisaralevitteisyys", Huovinen tähdentää.

 

Huovinen arvioi, että koronavirusepidemian ensimmäinen vaihe tulee kestämään Suomessa vähintään viikkoja, mahdollisesti kuukausiakin.

"Kun puhutaan koko tilanteesta, niin virus todennäköisesti jää kiertämään maailmaa. Jos nykyistä koronavirusta verrataan vuonna 2003 koettuun SARS-epidemiaan, joka saatiin rajattua, niin tämä koronavirus on päässyt jo pullosta ulos ja se tulee kiertämään maailmaa."

"Jos se edelleenkin jatkossa aiheuttaa yhtä suurta kuolleisuutta kuin nyt, niin olemme pitkään vaikeassa tilanteessa. Rokotus olisi tärkein keino, jolla se voidaan pysäyttää", Huovinen sanoo.

Professori toivoo, että mahdollisimman monet suomalaiset voitaisiin testata mahdollisimman pian.

"Nyt ongelmana on, että laitteiden sekä monien reagenssien ja komponenttien saamisessa on ongelmia, kun koko maailma haluaa niitä. Uskoisin kuitenkin, että koronaviruksen testimahdollisuudet paranevat ratkaisevasti Suomessa kevään mittaan."

Lue lisää

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot selvittivät: Koronavirusta kantavat aerosolihiukkaset saattavat leijua sisätiloissa ja tartuttaa luultua pidempään

Mikä on turvallinen sosiaalinen etäisyys koronakriisin aikana? Yksi lehmänmitta ei välttämättä riitä

50 tutkijan ja asiantuntijan avoin kirje haastaa Suomen hallituksen linjan – "Korona tukahdutettava"

Espanja aloittaa varovaisen avautumisen – osa tehtaiden ja rakennustyömaiden työntekijöistä palaa töihin