Ympäristöministeri Mikkonen asetti elvytystyöryhmän, josta puuttuvat peltojen ja metsien käytön edustajat – vastaa arvosteluun kokoonpanosta ympäripyöreästi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Ympäristöministeri Mikkonen asetti elvytystyöryhmän, josta puuttuvat peltojen ja metsien käytön edustajat – vastaa arvosteluun kokoonpanosta ympäripyöreästi

Ilmastokriisiin ja luonnon köyhtymiseen pureutuvasta ryhmästä puuttuvat biotalouden edustajat, kuten MTK ja metsäteollisuus.
Jaana Kankaanpää
Krista Mikkonen kävi viime syksynä MTK:n valtuuskunnan vieraana puhumassa, vieressä valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) asetti keskiviikkona työryhmän laatimaan ehdotuksia koronakriisin jälkeisistä elvytystoimista, jotka vastaavat samalla ilmastokriisiin ja luonnon köyhtymiseen. Valmisteluryhmän puheenjohtajina toimivat Sitran johtaja Mari Pantsar ja ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Työryhmässä ei ole lainkaan biotalouden edustajia esimerkiksi MTK:sta tai metsäteollisuudesta. Muun muassa ympäristöjärjestöt, energia- ja teknologiateollisuus ja kunnat ovat mukana.

Ryhmän kokoonpanoa on arvosteltu laajalti. MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen twiittaa, että tarvittaisiin "kombo kohti kestävää talouden elvytystä! Keskeiset kestävän biotalouden ja vähähiilisyyden edustajat puuttuvat!"

Metsäteollisuuden toimitusjohtajan Timo Jaatisen mukaan "Olisi fiksua kutsua myös luonnonvarojen kestävää käyttöä edustavat alat mukaan. Jotkut toimialat kutsutaan jäseniksi linjaamaan, joitakin keskeisiä vain 'kuullaan'. Kannattaisi nyt ympäristöministeriö nostaa itse käsi pystyyn virheen merkiksi ja täydentää ryhmää."

Ympäristöministeriön valtiosihteeri Terhi Lehtonen vastaa Maaseudun Tulevaisuuden tiedusteluun Mikkoselta ryhmän kokoonpanosta seuraavasti: "Työryhmä tulee kokoamaan laajasti eri toimijoilta ehdotuksia uutta taloudellista toimeliaisuutta synnyttäviksi toimiksi, jotka samalla tukevat siirtymää hiilineutraaliin kiertotalouteen. Ryhmän ei odoteta edustavan kaikkea talouden, elinkeinoelämän tai luonnon tietämystä, vaan toimivan työnyrkkinä ehdotettujen toimien koostamisessa valtioneuvoston harkintaan. Kaikkien maa- ja metsätalouden järjestöjen ja asiantuntijoiden panos työhön on erittäin tervetullutta."

Mikkonen twiittasi jo aiemmin, että "ryhmän toimintatapoihin kuuluu kuulla laajasti monia eri tahoja, mukaan lukien luonnonvara-alat, ammattijärjestöt, tutkijat, teollisuus, jne. Maa- ja metsätalouden toimijoiden ehdotukset ovat erittäin tervetulleita!"

Ympäristöministeriön mukaan ryhmän tehtävänä on valmistella ehdotuksia valtioneuvoston strategiseen suunnitelmaan sekä lisätalousarvioon nopeiksi ja määräaikaisiksi elvytystoimiksi.

Lisäksi ryhmä kartoittaa pitemmän aikavälin toimia hiilineutraaliin kiertotalouteen siirtymisen vauhdittamiseksi.

Ryhmä hahmottelee myös EU-tason toimia, jotka ovat EU:n vihreän kehityksen ohjelman mukaisia.

”Selviydymme kriisistä ja rakennamme samalla ylihuomisen fossiilivapaata yhteiskuntaa. Kestävän elvytyksen peruspilareina tulee olla ilmastonmuutoksen torjuminen ja luonnon köyhtymisen pysäyttäminen”, Mikkonen sanoo.

Ryhmän toimikausi on 15.4.–30.9.2020. Ehdotukset kiireisistä toimenpiteistä tulevat valtioneuvoston valmisteluryhmän käyttöön 15.5.2020 mennessä

Ryhmän jäsenet ovat Reijo Karhinen, Saara Kankaanrinta, BSAG, Matti Kahra, EK, Jukka Leskelä, Energiateollisuus, Helena Soimakallio, Teknologiateollisuus, Liisa Rohweder, WWF, Miira Riipinen, Kuntaliitto, Timo Tanninen, Metsähallitus, Leena Ylä-Mononen, ympäristöministeriö, Teppo Lehtinen, ympäristöministeriö, Saara Bäck, ympäristöministeriö ja sihteerinä Juho Korpi, ympäristöministeriö.

Lue lisää

Valtio ruokkii karjansa toisten mailla

Noin 25 kansanedustajaa joutuu etsimään muita matkustusmuotoja, kun Finnair lopettaa liikennöinnin viidelle maakuntakentälle – "Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) varmasti ilomielin pyöräilee Joensuuhun"

Toimittajan kommentti: Miksi poikkeuslupahakemus kävi ympäristöministeriössä?

Hallituksen sisällä täysin eri näkemys valkoposkihanhista – keskusta ja RKP tahtovat pienentää kantaa, vihreät vastustaa