Politiikka

Keskustan ryhmänvetäjä Kurvinen ajaa koronarajoitusten alueellista porrastamista – "Esimerkiksi ravintolat voisivat olla vapaammin auki alueilla, joilla tartuntoja ei juuri ole"

Antti Kurvinen huomauttaa, että suomalainen lainsäädäntö taipuu melko huonosti alueellisiin lainsäädäntötoimiin ja ratkaisuihin koronavirusepidemian hallinnassa.
Petteri Kivimäki
Kauhavalainen kansanedustaja Antti Kurvinen johtaa hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmää.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo MT:lle kannattavansa koronakriisin hoitamisessa mallia, jossa rajoituksia voisi porrastaa alueellisesti.

”Olisi hyvin järkevää miettiä rajoituksia maakunnittain ja alueellisesti. Tällaista lähestymistapaahan on suositeltu myös kansainvälisesti", Kurvinen toteaa.

Esimerkiksi ravintolat voisivat Kurvisen mukaan olla vapaammin auki sellaisilla Suomen alueilla, joilla tartuntoja ei juuri ole havaittu.

"Ravintoloiden avaamisessahan tulee olemaan portaittaisuutta joka tapauksessa. Isot ravintolat ja yökerhot eivät todennäköisesti avaudu heti kesän alussa, vaan ensin avataan pienemmät paikat. Laki ravintoloiden vaiheittaisesta avaamisesta valmistuu todennäköisesti ensi viikolla."

Ravintoloiden tukemista koskeva kokonaisuus vedettiin eilen torstaina pois valtioneuvoston käsittelystä hallituspuolue keskustan vaatimuksesta.

Mistä tässä oli kysymys?

"Pohjassa on ilmennyt tiettyjä puutteita, eikä se keskustan mielestä ole vielä valmis. Mutta hallituksessa on sovittu, että sitä voidaan muuttaa vielä eduskunnassa, joten esitys käsiteltiin tänään", Kurvinen kertoo.

Keskustavaikuttajan mukaan pohdintaa on aiheuttanut muun muassa se, mitkä kuukaudet ovat vertailukuukausina, kun tukea maksetaan ravintoloille.

"Pohjaesityksessä on tammi–helmikuu, ja nehän ovat ravintola-alalla tunnetusti aika hiljaisia kuukausia. Tätä kokonaisuutta pitää vielä muokata paremmaksi."

Kurvinen huomauttaa, että suomalainen lainsäädäntö taipuu melko huonosti alueellisiin lainsäädäntötoimiin ja ratkaisuihin koronavirusepidemian hallinnassa.

"Iso ongelma näissä alueellisissa rajauksissa on ollut siinä, ettei lainsäädäntömme valmiuslaissa tai tartuntatautilaissa oikein tunnista tällaisia tilanteita."

Kurvisen mukaan keskusta tukee mallia, jossa koronakriisiä jatkossa hoidetaan entistä enemmän alueellisista lähtökohdista käsin.

"Niin kannattaisi edetä ja lainsäädäntöäkin olisi hyvä muokata tähän suuntaan."

Lue lisää

Vapaus ja vastuu kohtaavat

Opetusministeri Li Andersson: Etäopetuksen oltava viimeinen vaihtoehto kontaktien rajoittamiseksi

Uusille alueille voimaan kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset – rajoitusten piiriin myös Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Satakunta

Kesäteatterien lavoilla on taas eloa, mutta yleisömäärät vaihtelevat – yhden asian suhteen kesä on ollut hyvin poikkeuksellinen, kerrotaan Kiuruvedeltä