MTK:n Wallin: Lisätalousarvio ei vastaa Hetemäen raporttiin – "Koko valtakunnan toimintaedellytykset on unohdettu monelta osin" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

MTK:n Wallin: Lisätalousarvio ei vastaa Hetemäen raporttiin – "Koko valtakunnan toimintaedellytykset on unohdettu monelta osin"

Investoinnit biokaasuun veisivät Wallinin mukaan Suomea oikeaan suuntaan.
Jarno Mela
Wallinin mukaan maaseudulle positiivisinta antia lisätalousarviossa on lupaus puurakentamisen edistämisestä.

MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallinin mukaan keskiviikkoiltana julkaistu ennätyssuuri neljäs lisäbudjetti jätti paljon toivomisen varaan.

"Aika monen asian osalta on unohdettu koko valtakunnan toimintaedellytysten edistäminen", hän harmittelee.

"Esimerkiksi tieverkoston tasavertaiseen kehittämiseen ja korjausvelan lyhentämiseen oli kovat odotukset, joita ei kuitenkaan täytetty."

Maanantaina julkistetussa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman työryhmän koronaviruksen jälkeisessä jälleenrakennusraportissa todettiin jälleenrakennuksen vaativan Suomen alueellisten erojen huomioon ottamista.

"Eihän esitys kyllä ihan sitä vastaa", Wallin harmittelee

"Paikattavaa jää. Odotuksia tulevaan syksyyn jää."

Esityksen tasapaino on Wallinin mielestä väärä.

"Jokaisen euron osalta tulisi miettiä tarkkaan se, maksaako se itsensä takaisin. Liian iso osa rahoista ohjautuu sellaisiin kohteisiin, joista joutuu kysymään, onko meillä varaa siihen."

Taloudellisia mahdollisuuksia löytyisi erityisesti luonnonvara- ja biotalousalalla, joista on viime vuosina leikattu suhteettoman paljon.

"Nämäkin alat elävät osaamisesta. Niiden tutkimukseen ja koulutukseen kannattaa nyt panostaa. Siellä tuotetaan ruokaa ja muita hyödykkeitä, ja toimitaan ilmastonmuutosta vastaan."

Koko maaseudulle positiivisimpana asiana lisätalousarviossa hän pitää puurakentamisen edistämistä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi keskiviikkoiltana MT:lle että talousarviosta on tulossa rahaa myös biokaasulle.

"Toivottavasti näkyy isosti. Sitä on odotettu, ja on ymmärretty että tahtotila hallituksella olisi tähän suuntaan", Wallin sanoo.

Nimenomaan biokaasuun investointi koronakriisistä toipuessa olisi hänen mielestään oikea valinta.

"Biokaasuun panostaminen veisi meitä yhteiskuntana oikeaan suuntaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja energiaomavaraisuudessa."

Kaasuun investoitava summa ei ole vielä tiedossa, vaan se tulee julkiseksi kun lisätalousarvio esitellään eduskunnalle perjantaina. Leppä vakuutti summan olevan kuitenkin merkittävä.

Lue lisää:

Hallituksen 5,5 miljardin lisätalousarvio julki – Kemin biotuotetehtaan infrastruktuurille 150 miljoonan ehdollinen tuki

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle

Hetemäki julkisti ohjeet hallitukselle: Alueiden palvelut pitää turvata kriisien sietokyvyn parantamiseksi – katso koronainfo

Lue lisää

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Jari Leppä tyytyväinen budjettiriihen tuloksiin – Veikkauksen tuottojen pudotus korvataan täysin kaikille tuotonsaajille

Biokaasulle ei tule lisävaroja hallituksen budjettiriihestä – katso tiedotustilaisuus suorana kello 16

Työryhmä ehdottaa: Liikennebiokaasu verolle