Kotimaiset viinit ja viinat kiepautetaan Viron kautta takaisin Suomeen – "Hölmöläisten hommaa. Mikäli etämyynti olisi Suomessa mahdollista, jäisi tuottajalle enemmän katetta" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Kotimaiset viinit ja viinat kiepautetaan Viron kautta takaisin Suomeen – "Hölmöläisten hommaa. Mikäli etämyynti olisi Suomessa mahdollista, jäisi tuottajalle enemmän katetta"

Kotimainen alkoholivalmistaja joutuu edelleen toimimaan ulkomaisen verkkokaupan kautta, ellei hallitus tee yllätysratkaisua koronakriisin takia.
Sanne Katainen
Tilaviinin etämyynti vaatii ulkomaille sijoittuvan verkkokaupan – tai hakeutumisen Alkon myyntilistoille.

Vuoden 2018 lakiuudistus vapautti eri vahvuisten alkoholien vähittäismyyntiä ja markkinointia. Tilaviinin nettikauppaa ei kuitenkaan voi nykylainsäädännön mukaan pyörittää kotimaisessa osoitteessa.

Taustalla on Ruotsin tavoin EU:lta aikoinaan saatu poikkeuslupa kotimaiselle monopolivähittäismyynnille terveydellisistä ja sosiaalisista syistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on alkuvuonna sanonut, että alkoholin nettimyyntiä voidaan arvioida hallituskauden puolivälissä. Koronakriisin talousvaikutusten takia hallitus on keväällä pohtinut pienpanimotuotteiden etämyynnin väliaikaista sallimista kansanedustaja Jari Myllykosken (vas.) aloitteesta.

“Olisi mukava pitää Suomessa omaa verkkokauppaa, ja lähettää juomat asiakkaille suoraan viinimöltä. On sääli, ettei näin voi toimia", hämmästelee yrittäjä Jari Leinonen.

Fiskarsilaisvalmistaja on nähnyt tarpeelliseksi käyttää Saksassa ja Virossa toimivia verkkokauppoja.

"Emme siis voi lähettää tuotteita Suomen sisällä itse, vaan ne pitää myydä ulkomaille ja roudata takaisin Suomeen. Hölmöläisten hommaa, mutta näin se täytyy tehdä, kun laillisesti toimii.”

Noita Winery avasi yhteistyökumppaninsa Luomuviinit.fi kanssa nettikaupan Viroon, josta kierrättämällä saa ostettua viinit suoraan kotiin. 

"Mikäli etämyynti olisi Suomessa mahdollista ja tämän voisi tehdä itse Suomen sisällä, jäisi myös tuottajalle hiukan enemmän katetta."

"Yleinen harhaluulo on, että ulkomaisesta verkkokaupasta ostettaessa verot on jo maksettu. Valmistevero on lain mukaan kuitenkin aina maksettava Suomeen, muistuttaa toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen Suomen Alkoholijuomakauppa ry:stä.

Tämän hoitaa joko myyjä, jolloin on kyse etämyynnistä tai vastaavasti ostaja, jolloin kyse on etäostosta.

"Ei ole olemassa helppoa rastia, etteikö tarvitsisi maksaa valmisteveroa lainkaan Suomeen", Heikkinen huomauttaa.

Verottajan nettisivuilla on laskuri, josta voi käydä katsomassa kannattaako kuluttajan ostaa tuotetta, kun siihen lisätään valmistevero ja pakollinen pakkausvero.

Tilanne on tuttu Ilvesjoella Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan rajamailla toimivan Pramia Oy:n yrittäjälle Marko Mäkiselle. Hän on yksi valmistajien edustaja Suomen Alkoholijuomakauppa ry:ssä.

"Kysymysmerkki on, miten Suomen tekemään notifikaatioon suhtauduttaisiin EU:ssa, joka aikoinaan pitkin hampain myönsi poikkeuksen", Mäkinen pohtii.

Marko Mäkinen ei ole varma, pelastaisiko muutos yhtäkään tuottajaa taloudellisesti. Pramialla on reilut 20 tuotetta Alkon valikoimassa, joista vain neljä on tilausvalikoimassa.

"Yksittäisen paketin lähettäminen on aika kallista. Alkon keskusvarastoon pääsy on taannut sen, että logistiikka toimii."

"Tilaviiniyrittäjillä on useita tapoja saada tuotteita Alkoon myyntiin. Pientuottaja voi osallistua vakiovalikoiman tuotehakuihin tai vapaasti listata tuotteita tilausvalikoimaan. Valikoimaan pääsy on maksutonta, Alkon tuotepäällikkö Iida Seppälä sanoo.

Pientuottajilla on mahdollisuus saada omalla ilmoituksellaan tuotteensa myyntiin yhdestä kahdenkymmenen myymälän hyllyille.

Kaikilla pientuottajilla on samoilla periaatteilla mahdollisuudet päästä valikoimaan.

Valtakunnallisesti tuotteet ovat saatavilla Alkon verkkokaupasta. Ostokset noudetaan joko myymälästä tai noutopisteestä.

Lue lisää

Keskustan Kärnä haluaa purkaa Alkon monopoliaseman

Drinkin valinta on arpapeliä, joka päättyy joko onnenpotkuun tai rahan menetykseen

Eduskunnassa varaudutaan jo syksyn mahdollisiin poikkeustilanteisiin: Tarvittaessa etä-äänestykset hoidettaisiin puhelimella

Tilaviini täyttää 25 vuotta, mutta säännöt riivaavat edelleen – Viini-Pihamaa aloittaa lähiruuan verkkokaupan ja kuljetukset mökeille, mutta ei voi viedä kuormassa omia viinejään